Zeggenschap decentrale overheden NS-net

woensdag 4 augustus 2010
timer 2 min
Decentrale overheden moeten meer zeggenschap krijgen over het NS-net in hun regio: niet alleen in de metropoolregio Amsterdam, maar ook in andere delen van het land. Dit schrijft de voorzitter van reizigersvereniging ROVER in een brief aan overheden in de metropoolregio.
Zeggenschap decentrale overheden NS-net

 

Concessievoorwaarden


De concessie van NS loopt in 2015 af. De Tweede Kamer wil NS ook na 2015 het alleenrecht op het hoofdrailnet geven maar vindt wel dat de concessievoorwaarden moeten worden aangescherpt en dat er meer oog moet zijn voor regionaal belang.

Verregaande zeggenschap


ROVER, de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer, is het hiermee eens. Daarbij ziet de reizigersvereniging graag verregaande zeggenschap voor decentrale overheden op het hoofdrailnet in hun regio, onder leiding van de minister. Volgens ROVER zou dit voor heel Nederland moet gelden, maar is het voor de regio Amsterdam in het bijzonder van groot belang.

Metropoolregio


Gezien de ambities van Amsterdam een metropoolregio te maken, hoort hier ook metropolitaans openbaar vervoer bij. Dit is niet te realiseren zonder het hoofdnet van NS. Rover vraagt de betrokken overheden daarom de zeggenschap van de regio hierbij hoog op de agenda te zetten, en biedt daarbij aan desgewenst te helpen.

Bron: ROVER
 

Terug naar overzicht nieuws >>>