Zelfrijdende minibus in Drimmelen

dinsdag 6 augustus 2019
timer 2 min
In gemeente Drimmelen is op maandag 5 augustus een proef gestart met zelfrijdend vervoer. Er is een zelfrijdende minibus opgenomen in de dienstregeling van Arriva en deze gaat tien weken lang rondrijden over de jachthaven van Drimmelen.

Met deze proef willen de betrokken partners ervaring opdoen met deze relatief nieuwe vorm van mobiliteit. De gemeente Drimmelen werkt samen met partijen die kennis hebben over dit onderwerp of graag ervaring op willen doen. Het gaat hierbij onder meer om provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft. Het project wordt gerealiseerd met de financiële steun van provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant. Dat schrijft provincie Noord-Brabant. 


In het voortraject zijn al veel waardevolle gegevens verzameld, zoals inzichten over wat zelfrijdend vervoer vraagt van de omgeving waar het in rijdt. Nu de zelfrijdende bus ook daadwerkelijk gaat rijden, kan verder onderzoek worden gedaan naar de beleving, het comfort en gemak, maar ook het gedrag van medeweggebruikers en de functionaliteit in relatie tot gebiedsontsluiting en het openbaar vervoer.

Visie

Door te experimenteren met verschillende mobiliteitsconcepten wil de provincie Noord-Brabant praktijkervaring opdoen voor het realiseren van de visie 'Gedeelde mobiliteit is maatwerk'. De provincie heeft in samenspraak met deskundigen en reizigers een nieuwe visie opgesteld, die inspeelt op de toekomst van mobiliteit als dienst en de nieuwe technieken die het mogelijk maken makkelijker en flexibeler te reizen. 


In de nieuwe visie zet de provincie de kaders uiteen voor de ontwikkeling van deelmobiliteit. Dit omvat het huidig openbaar vervoer, maar er zijn ook nieuwe vormen meegenomen zoals flexibel busvervoer, autonoom vervoer en deelsystemen. De provincie heeft de ambitie het slimste en meest duurzame mobiliteitssysteem van Europa te ontwikkelen.