Zelfrijdende voertuigen reageren op elkaar én op verkeerssituatie verderop

maandag 30 mei 2016
timer 2 min
In een recente demonstratie op de A58 is getoond dat een treintje van zelfrijdende auto's kan reageren op het verkeer enkele kilometers verderop. De drie voertuigen hebben eerder al laten zien op elkaar te kunnen reageren.

Deze demonstratie is uitgevoerd in een werkelijke verkeerssituatie op de A58, door TNO en de partners van het project Spookfiles A58 en op verzoek van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Wegkantcommunicatie

Eerder is al getoond dat de drie voertuigen op elkaar kunnen reageren: door gelijktijdig te remmen en op te trekken, rijdt het peloton gelijkmatiger.  In de recente demonstratie pasten deze voertuigen ook automatisch hun snelheid aan op basis van snelheidsadviezen, die gebaseerd zijn op de verkeerssituatie verderop en die werden afgeleverd door middel van wegkantcommunicatie.


Ontwikkeling

De demonstratie is een succesvolle stap in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. De voertuigen kunnen niet alleen reageren op de directe omgeving via de eigen sensoren, maar ook op datgene wat op een iets grotere afstand gebeurt en ruim buiten het bereik van verkeerssensoren ligt. In de toekomst kan dit de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid verbeteren en ervoor zorgen dat mensen in toenemende mate sneller, veiliger, prettiger en betrouwbaarder kunnen reizen.