Zo geeft Delft voorrang aan voetgangers

dinsdag 12 december 2017
timer 2 min
In de binnenstad van Delft mag in voetgangerszones ook gefietst worden. Omdat de gemeente voetgangers prioriteit geeft, heeft adviesbureau Arup het verkeersbord 'fietser te gast' ontworpen.

Het nieuwe verkeersbord is gebaseerd op het bord ‘auto te gast’, dat veelvoudig wordt toegepast bij fietsstraten. Het moet fietsers op een ludieke manier ervan bewust maken dat de voetganger prioriteit heeft. Om het bord een persoonlijk Delfts tintje te geven, zijn twee veelvoorkomende Delftse beeldkenmerken in het ontwerp verwerkt: de tulp en de scheve kerktoren: de Oude Jan.

Inzet poppen

In de Choorstraat werd een week lang een proef uitgevoerd met het nieuwe verkeersbord en opvallende poppen, ontworpen door de Delftse kunstenaar Tijn Noordebos. De pop spreekt de fietser specifiek aan op het gedrag tijdens openingstijden van de winkels: “winkels open, liever lopen”. 

Effect

Een 0-meting en een 1-meting waren onderdeel van de proef, maar door de korte duur waarin de metingen zijn uitgevoerd geven deze geen duidelijk uitsluitsel over het effect van de maatregelen. Desondanks wil de gemeente Delft door het enthousiasme van belangenverenigingen en ondernemers in de binnenstad bekijken waar de ‘fietser te gast’-borden en de ‘winkels open, liever lopen’-poppen toegepast kunnen worden.