Zuid-Holland moderniseert bushaltes openbaar vervoer

maandag 29 maart 2010
timer 3 min
Zuid-Holland moderniseert openbaar vervoer De provincie Zuid-Holland is begonnen met het plaatsen van vierhonderd nieuwe, moderne bushaltes en zo'n zestienhonderd digitale informatieborden met daarop de actuele vertrektijden van de bus. In totaal worden de haltes in veertig gemeenten onder handen genomen.
Zuid-Holland moderniseert bushaltes openbaar vervoer

 

De provincie introduceerde deze kwaliteitsimpuls van het openbaar vervoer, onder het motto ”Het nieuwe opstappen”, op 25 maart met een feestelijke kick-off in Gorinchem.


Digitale informatieborden


De digitale informatieborden maken onderdeel uit van het Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS). Voor het DRIS-project zijn er twee soorten displays ontwikkeld: knooppunt- en haltepaaldisplays. De honderdtwintig knooppuntendisplays zijn bestemd voor drukkere haltes waar meerdere bussen vertrekken en laten dan ook de tijden van meerdere bussen tegelijk zien. Bij ongeveer vijftienhonderd bushaltes worden de huidige informatieborden vervangen door digitale haltepaaldisplays.

Zonne-energie


De vertrouwde reisinformatie, de zogenaamde vertrekstaten met de dienstregeling, is hier nog steeds op te vinden, met daarbij nu ook de actuele reisinformatie. De haltepaaldisplays werken op zonne-energie. Ferranti Computer Systems uit België verzorgt de hardware (displays en distributieserver en technisch beheer) en 9292 verzorgd het databeheer en het operationeel beheer. Daarnaast zijn de vervoerders Arriva, Veolia en Connexxion de aanleverende partijen van actuele reisinformatie.

Nieuw haltemeubilair


De provincie gaat ook nieuw haltemeubilair plaatsen. De huidige bushokjes en fietsoverkappingen worden vervangen door een nieuw type met led-verlichting. Het is gebruiksvriendelijker, onderhoudsvriendelijker en oogt modern en transparant. De komende jaren worden er zo'n driehonderd bushokjes vervangen door het nieuwe type. Dit gebeurt tegelijk met het geplande groot onderhoud aan de provinciale wegen. Daarnaast is er nog een groot aantal haltes waar op dit moment geen bushokje staat en waar die de komende jaren zoveel mogelijk worden neergezet.

Frequent onderhoud


De provincie Zuid-Holland is hiervoor een overeenkomst aangegaan met Outdoor Furniture Nederland die zorgt het onderhoud en de levering van het haltemeubilair voor de komende jaren. Reizigers merken sinds begin dit jaar al het effect van het onderhoud van de haltes. De frequentie is verdubbeld, zodat ieder bushokje iedere twee weken wordt schoongemaakt. Daarnaast zijn strakkere normen afgesproken voor het opruimen en herstellen van schade. Een deel van de abri's zullen door Brouwer & Partners geëxploiteerd worden met alleen landelijke campagnes. Voor het plaatselijke bedrijfsleven worden vlakken gereserveerd voor exploitant Gripp.

Het Nieuwe Opstappen


De genoemde aanpassingen betekenen een grote kwaliteitsimpuls voor de reiziger in het Openbaar Vervoer. De reiziger kan binnenkort overal in Zuid-Holland droog en schoon op de bus wachten en in één oogopslag zien wanneer de volgende bus vertrekt. De provincie Zuid-Holland introduceerde deze kwaliteitsimpuls, onder het motto 'Het nieuwe opstappen', op 25 maart met een feestelijke kick-off in Gorinchem. Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer & Vervoer van de provincie Zuid-Holland verrichten samen met wethouder Van Santen van Verkeer & Vervoer in Gorinchem de starthandeling. Voor de modernisering trekt de Provincie 5,5 miljoen euro uit de kast, daarnaast kost het nog eens 600.000 euro op jaarbasis aan onderhoud.