Een auto rijden tot hij “op” is, welke voordelen zijn er?

dinsdag 9 november 2021

Het kan best lastig zijn om een geschikt verkoopmoment te kiezen voor je huidige auto. Een van de opties die je hebt is het “op” rijden van de auto. Dat wil zeggen dat je de auto blijft gebruiken, totdat de kosten voor het onderhoud aan het voertuig te hoog worden. Een alternatief is het verkopen van de auto als deze zo’n 150.000 tot 175.000 op de kilometerteller heeft staan. Op dat moment heeft de auto nog enige waarde, wanneer je deze inruilt bij de aankoop van een nieuw model. Wat zijn de voordelen van het “op” rijden van een auto? Immers, de kosten kunnen al snel oplopen als er veel onderhoud moet worden uitgevoerd. Om een voorbeeld van een voordeel te noemen: de goedkope autoverzekering.

Goedkopere autoverzekering voor oudere modellen auto’s

Naarmate de auto aan waarde verliest, zal de autoverzekering steeds goedkoper worden. Vergelijk de verzekering van een nieuwe auto eens met die van een model die al tien jaar oud is. Niet alleen door de lagere waarde van het voertuig kan je een goedkopere autoverzekering afsluiten. Denk ook aan het feit dat je bij een ouder model auto geen allrisk autoverzekering nodig hebt. Immers, als de auto defect zou raken zou je deze van de hand doen en vervangen voor een nieuw model. Het verschil in premie tussen een WA-verzekering (met beperkt casco) en een allrisk autoverzekering is groot. Het kan zodoende een fraaie besparing opleveren.

Auto “op” rijden ideaal bij tweede voertuig

Het “op” rijden van een auto is voornamelijk interessant, wanneer je deze als tweede auto gebruikt. Je rijdt in dat geval slechts korte stukken met het voertuig. Daarbij ben je er niet van afhankelijk in de meeste gevallen. Bij de eerste auto in het huishouden is dat anders. Mocht die stuk gaan, dan heb je vaak niet direct een alternatief. Een auto huren is onnodig duur. Je zou de trein of bus moeten nemen, totdat er een nieuwe auto is. Ervan uitgaande dat fietsen geen optie is.

Spaar alvast voor een volgende auto

Om te voorkomen dat je moet starten met sparen op het moment dat de auto niet meer gebruikt kan worden, is het slim om de maandelijkse besparing op de autoverzekering alvast in een spaarpotje te stoppen. Die besparing begint al vanaf zo’n 175.000 gereden kilometers. Op dat moment loopt de afschrijving op de auto snel op. Overigens geldt dat ook voor de eerste maanden tot anderhalf jaar van het voertuig. Niet voor niks wordt aangeraden om een auto als occasion te kopen. Het is veel voordeliger dan een nieuwe auto.