Thuiswerkdag of Naar-je-werk-dag? Fietsen doe je met Toogethr Cycles

donderdag 26 augustus 2021

De zomervakantie zit erop, we gaan weer aan het werk. Maar hoe ziet die werkdag eruit? Klap je nog vooral je laptop open en werk je vanuit huis of ga je weer naar het bedrijf? Veel werkgevers geven hun medewerkers de ruimte om een nieuwe balans te vinden: deels vanuit huis en deels op het werk. Hybride werken draagt positief bij aan werkgeluk, een hogere productiviteit en duurzaamheid. Daarbij zorgt het voor minder drukte op de weg en efficiënter gebruik van bedrijfs- en parkeerruimte.

Fietsen = verdienen

Mobiliteitspartner Toogethr en IJmond Bereikbaar, de gebiedsaanpak voor slim werken en duurzame mobiliteit in de IJmond, vinden het belangrijk om bij te dragen aan die balans.

Daarom lanceren zij samen een nieuwe toepassing in de fietsapp Toogethr Cycles: werden voorheen alleen je gefietste woon/werkkilometers beloond, nu kun je ook punten verdienen als je op je thuiswerkdag een fietsritje maakt. ‘Eigenlijk heel logisch’, zegt Astrid van den Haak, programmamanager bij IJmond Bereikbaar. ‘Als je op de fiets naar je werk gaat of vanuit huis werkt: met allebei draag je bij aan een minder drukke spits en help je mee CO2-uitstoot te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerkers nog weleens vergeten te pauzeren. Je rolt voor je het weet de ene na de andere online vergadering in en werkt daarna naadloos verder aan je e-mail. Met persoonlijke challenges helpen we graag om de thuiswerkdag op een gezonde manier te onderbreken’. De nieuwe feature is voor alle fietsers, binnen en buiten de IJmond.

Slimme gedragstechniek

Er is allerlei vernuftige (gedrags)techniek in de app verwerkt. Zo kun je challenges bijvoorbeeld zo inrichten, dat je deelnemers stimuleert om op specifieke dagen te fietsen. ‘Dat past weer goed bij de doelstelling van het Ministerie van I&W om bijvoorbeeld thuiswerken op maandag, dinsdag en donderdag te stimuleren en de woensdag en vrijdag als ontmoetingsdag op kantoor te gebruiken’, zegt Tim Fransen, activatiemanager bij Toogethr. ‘Of stel dat de weersvoorspelling voor de komende week bar en boos is, dan kun je een challenge toevoegen waarbij je in die week extra punten verdient als je de regen trotseert en toch op de fiets stapt.’ Wil je als organisatie een challenge op maat? Ook daar voorziet de app in.

Back TOO Work Challenge in September

Als opwarmertje staan er voor de deelnemers in de IJmond twee gloednieuwe challenges in de app: ‘Om en om’ voor je woon/werkritten en ‘Bezige bij’ om je thuiswerkdag te onderbreken. Daarnaast organiseert IJmond Bereikbaar in september de Back TOO Work challenge voor de fietscommunity in de IJmond. Astrid: “Na het succes van het IJK [IJ-kaa] dat we parallel aan het EK Voetbal organiseerden, zijn de verwachtingen voor Back TOO Work hoog gespannen. Dus of je nu naar je werk gaat of vanuit huis werkt: stap op de fiets!”