Oplaadpunten in lantaarnpalen in nieuwbouwwijken Arnhem

vrijdag 1 oktober 2021

Als eerste stad in Nederland wil de gemeente Arnhem bij alle nieuwbouwprojecten zogeheten 'laadlantaarns' aanleggen. Dat meldt de NOS. De ruimte voor laadpalen in steden is schaars, maar door de toename van elektrische auto's zijn er steeds meer oplaadpunten nodig.

In Arnhem wil men de lantaarns bij alle nieuwbouwprojecten gaan voorzien van twee laadpunten, die bij elke parkeerplek kunnen worden geplaatst. In eerste instantie zullen er 150 lantaarnpalen worden voorzien van 300 laadpunten. Volgens de Arnhemse wethouden Bouwkamp is dat een eerste stap, waarna later bestaande wijken moeten volgen.

De parkeerplekken bij de lantaarnpalen zullen volgens de wethouder niet exclusief voor elektrische auto's zijn, omdat er op deze manier voortaan genoeg laadpunten beschikbaar zijn. 

Stap voorwaarts

Het plan van de gemeente Arnhem is "een mooie stap voorwaarts," aldus Roland Ferwerda van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur. Volgens Ferwerda is Arnhem de eerste stad waar het plan op grote schaal wordt uitgevoerd, terwijl dit in andere steden beperkt blijft tot experimenten.

Ferwerda vindt dat gemeenten nog onvoldoende nadenken over een toekomstbestendige inrichting van nieuwe woonwijken. "Gemeenten hebben vaak het geld en personeel er niet voor. Terwijl de toekomst elektrisch is."

Oplaadpunten in lantaarnpalen