Oranje hesjes nemen de fietspaden over

vrijdag 5 juli 2019
timer 2 min
Onlangs gaf ik het startschot voor het fietsverkeersexamen van leerlingen uit groep 7. Ruim 2.000 kinderen uit Haarlemmermeer sprongen de afgelopen maanden op de fiets voor dit examen. Op deze manier laten ze zien dat ze hun theoriekennis ook in de praktijk kunnen brengen en zich veilig gedragen in het echte verkeer.

Door: Marja Ruigrok, wethouder verkeer en vervoer in de gemeente Haarlemmermeer 

Het is fantastisch en enorm stoer dat zoveel kinderen meedoen. Ik kan me levendig voorstellen dat dit verkeersexamen in menig huishouden voor spanning en zenuwen zorgde. En toch is het 
erg belangrijk dat we samen, ouders, scholen en politie nadrukkelijk aandacht besteden aan verkeerseducatie. Veiligheid in het verkeer is juist voor kinderen superbelangrijk. Elk kind zou de verkeersregels moeten leren zodat er minder slachtoffers vallen. Daarom zet ik me vol in voor verkeersveiligheid. 

Gelukkig besteden heel veel basisscholen aandacht aan verkeerseductie in de lessen. Maar uiteindelijk leer je niet alles in de schoolbanken, zeker als het om veilig gedrag in het verkeer gaat. Dat leren kinderen door in de praktijk veel te oefenen en het goede voorbeeld te krijgen van hun omgeving. Dat zal niemand met mij oneens zijn. Toch blijkt dat het bewust en actief bezig zijn met verkeersveiligheid er nog wel eens bij inschiet. Snel even je kind met de auto naar school brengen op weg naar kantoor is dan veel makkelijker dan mee te fietsen of te lopen. Maar daarmee laten we ook een belangrijk leermoment letterlijk lopen. 

Als overheid zorgen we niet alleen voor veilige wegen. We willen ook het aantal verkeersdoden verder terugbrengen. En dat kunnen we alleen samenDus stap lekker met uw kind op de fiets en laat zien hoe hij of zij zich veilig in het verkeer kan bewegen. Dat maakt ons verkeer veiliger en zo wordt dat verkeersexamen in groep zeven een inkoppertje. 

Digitaal magazine

De blog van Marja Ruigrok is verschenen in PARKEER24 nummer 3, thema Parkeren en MaaS. Download het digitale magazine hier gratis!