Spreker Nationaal Verkeerskundecongres Saar Hadders over de toekomst van mobiliteit

donderdag 27 oktober 2022

Donderdag 3 november sta ik, samen met mijn collega Gea-Marit, als spreker op het Nationaal Verkeerskundecongres in Groningen. Samen met onze verkeer-collega’s kijken we dan naar de toekomst van mobiliteit. De manier waarop wij, Nederlanders, ons verplaatsen verandert continue. Zo groeit het marktaanbod van nieuwe vervoersmiddelen flink, denk hierbij aan elektrische stepjes, hoverboards en de populaire e-bike. Ook is er steeds meer keuze in het aanbod deelvoertuigen. De deelscooters zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld van de grotere steden weg te denken. Met deze ontwikkelingen komen er echter ook nieuwe uitdagingen bij als het gaat om verkeersveiligheid.

Jongeren vertonen vaker dan volwassenen risicogedrag op allerlei gebieden, zo ook in het verkeer. Jongeren rijden bijvoorbeeld vaker dan volwassen onder invloed van drugs, rijden vaker te hard en gebruiken vaker hun telefoon tijdens het fietsen. Dit maakt dat jongeren in het bijzonder een risicogroep vormen in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert, de jongerenorganisatie waar ik en Gea-Marit werkzaam zijn, zich op jongeren en hun risicogedrag in het verkeer. Middels breed onderzoek achterhalen we waarom jongeren doen wat ze doen. Waarom rijden jongeren onder invloed van drugs? Waarom rijden ze te hard? Wat beweegt ze om op hun telefoonscherm te kijken tijdens het fietsen? Wanneer we deze vragen beantwoord hebben, kan er gekeken worden naar een eventuele oplossing.

Naar aanleiding van recente berichten over innovatieve vervoersmiddelen kwamen er ook een aantal vragen in ons op, want er was nog maar weinig bekend over jongeren en hun gedrag op deze voertuigen. In hoeverre maken jongeren gebruik van nieuwe licht elektrische voertuigen (LEV’s), zoals de e-bike, elektrische step en hoverboard? Wat vinden ze van dit soort voertuigen? Hoeveel jongeren rijden er op een deelscooter en hoe gedragen ze zich op deze scooters in het verkeer? Bovengenoemde vervoersmiddelen verbreden de mobiliteit in Nederland. Er wordt gesteld dat ze duurzaam zijn, omdat ze de auto’s in drukke binnensteden kunnen vervangen. Echter bevinden jongeren die gebruik maken van deze elektrische voertuigen zich in een kwetsbare positie. Ze zijn zich vaak niet bewust van de risico’s waar ze mee te maken krijgen, als onervaren verkeersdeelnemer op deze nieuwe vervoersmiddelen. Om deze reden is het belangrijk om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen en heeft TeamAlert onderzoek uitgevoerd naar jongeren en deze innovatieve manier van reizen. Op donderdag 3 november zullen Gea-Marit en ik onze inzichten delen die uit onderzoek naar voren kwamen.