Verkeersvriendelijkheid

dinsdag 4 november 2014
timer 3 min
Verkeersvriendelijkheid- het zou zomaar een Belgisch woord kunnen zijn. Het staat voor mooi en makkelijk verkeer. Gastvrij verkeer. Het is een woord dat best wat vaker gebruikt mag worden in de wereld van verkeer, vervoer en mobiliteit.


Als een verkeersdeelnemer een wezenlijk deel van zijn inkomsten en tijd besteedt aan reizen, dan zou je verwachten dat verkeersvriendelijkheid hoog in het vaandel staat bij wegbeheerders. Natuurlijk, sinds Duurzaam Veilig is de mens ‘de maat der dingen’. En ‘de verkeersdeelnemer staat centraal’. Rekenen aan reizen gebeurt ‘van deur tot deur’. Mooie woorden, maar de huidige beroepspraktijk laat een ander beeld zien.
 

Interactie tussen mens en techniek

Wellicht kunt u zich iets voorstellen bij het volgende. Iemand wordt van negen tot vijf gemanaged. En thuis wordt je ook al geleefd. Zou je dan dat laatste halfuurtje voor jezelf, in het verkeer tussen werk en thuis, ook nog gemanaged willen worden? Toch spreken verkeerskundigen zonder scrupules over verkeersmanagement, vervoersmanagement en mobiliteitsmanagement. Dan eerst de feiten. Als je verkeersdeelnemer zelf zijn gang laat gaan, dan is het resultaat bepaald niet optimaal. Aan de andere kant: als je de verkeersdeelnemer miskent, dan is het resultaat ook niet optimaal. Wie intelligentie van de wal en intelligentie bij de verkeersdeelnemer en in het voertuig slim combineert, die haalt eruit wat erin zit. Maar daar zit ook meteen het risico: er kan ook veel mis gaan op de interactie tussen menselijk gedrag en techniek. Dit zijn twee goede redenen om scherp te zijn op het snijvlak tussen mens en techniek.
 

Vriendelijke wegbeheerder

Op vriendelijkverkeer.nl, een initiatief van de Fietserbond, gaat over verkeersdeelnemers onder elkaar. ‘Kijken, gebaren maken, laten zien wat je van plan bent en elkaar de ruimte en de tijd geven.’ Bij verkeersvriendelijkheid gaat het erover dat de wegbeheerder ook best wat vriendelijker mag zijn voor verkeersdeelnemer. Stelt u zich voor: het is eind van de middag en uw parkeertijd loopt bijna af. U krijgt een berichtje op de smartphone dat uw auto het komende uur gratis mag blijven staan. Het kost de gemeenschap niets, de parkeerplaats staat anders toch maar leeg. En U hoeft niet te haasten. Het levert de gemeente zelfs nog iets op: in dat uurtje doet u nog een boodschap of een andere besteding. En intussen wordt verkeer in de avondspits gespreid. Dàt zou verkeersvriendelijk zijn. Zeg eens eerlijk: hoe verkeersvriendelijk bent u eigenlijk?