Eerste deel Doorfietsroute Groningen - Winsum officieel geopend

donderdag 18 november 2021

Een nieuw zeven kilometer lang fietspad, onderdeel van de Doorfietsroute Groningen - Winsum, tussen Groningen en het dorp Sauwerd is klaar. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland en vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Adorp en Sauwerd openden onlangs de route in Sauwerd.

Twee tegemoetkomende fietsers verzorgden de officiële opening van deze Doorfietsroute. Fietsers uit het noorden van de provincie Groningen kunnen dankzij deze route snel en comfortabel naar de stad. Op het grootste deel van de route hebben zij voorrang. Doorfietsroutes zijn er om het fietsen te stimuleren en de bereikbaarheid van de steden en dorpen te bevorderen. 

De doorfietsroute is geschikt voor scholieren, woon- en werkverkeer en recreatieve fietsers vanuit het dorp Winsum en omgeving. Ze hebben daarmee een alternatief voor het smalle fietspad langs de provinciale weg N361 gekregen en komen geen autoverkeer tegen. Op de route zijn tevens twee plekken waar fietsers kunnen schuilen voor de regen. 

Sauwerd - Winsum

De aanleg van het tweede gedeelte van de doorfietsroute, tussen de dorpen Sauwerd en Winsum, start begin 2023. Deze voorbereidingen duren langer omdat de provincie nog geen overeenkomst heeft kunnen sluiten met enkele grondeigenaren tussen Sauwerd en Winsum. 

Doorfietsroute

Doorfietsroutes zijn brede, overzichtelijke en veilige fietspaden waar men flink kan doorfietsen. Fietsers hebben er meestal voorrang en er zijn vrijwel geen verkeerslichten. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Bij gladheid worden deze fietsroutes als een van de eerste gestrooid.

Eerste deel Doorfietsroute Groningen - Winsum officieel geopend

Foto: Erik Slot