LeasePlan verplicht werknemers tot vaccineren

dinsdag 31 augustus 2021

Autoleasebedrijf LeasePlan vraagt zijn medewerkers om hun coronaprikken te halen. Zonder vaccinatie zijn ze niet welkom op het hoofdkantoor, terwijl medewerkers wel weer volledig op het hoofdkantoor moeten gaan werken

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. “Het nieuwe normaal is terug naar normaal”, aldus het bedrijf. LeasePlan zegt niet te gaan controleren om de medewerkers ook echt zijn ingeënt, maar begeeft zich wel op glad ijs. Werkgevers mogen hun werknemers namelijk niet verplichten zich te laten vaccineren. Maar LeasePlan zegt juist dat het hiermee voor een gevoel van saamhorigheid wil zorgen.

De vakbonden CNV en FNV zijn niet enthousiast over het voornemen van LeasePlan, want het kan werknemers in gewetensnood brengen om eerlijk te zijn over hun vaccinaties. CNV-voorzitter Piet Fortuin hoopt dat het bedrijf zijn besluit herziet, omdat het een grens overgaat. FNV gaat bij zijn leden te rade of meer werkgevers een vaccinatieplicht opstellen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vertelt dat een vaccinatieplicht op de werkvloer niet mag en ook niet van plan te zijn de wet te veranderen.