Opnieuw minder auto's verkocht door chiptekort

donderdag 18 november 2021

In Europa zijn in oktober opnieuw veel minder nieuwe personenauto's verkocht. Dat gebeurt nu al voor de vierde maand op rij. Dat meldt autobranchevereniging ACEA.

In oktober zijn er 665.001 nieuwe auto's verkocht in de Europese Unie; het laagste aantal sinds ACEA begon met het bijhouden van de cijfers. Dat is 30 procent minder ten opzichte van een jaar daarvoor. De verkoop in Frankrijk, Italië en Duitsland zorgde vooral voor het lage aantal. In Nederland werden 23,7 procent minder auto's verkocht.

Volgens de ACEA komt de dalende verkoop met name door het chiptekort. De vraag naar computerchips is tijdens de coronaperiode sterk gestegen en daardoor kunnen chipfabrikanten niet meer aan de vraag voldoen. De chips zijn in auto's onder meer nodig voor rijhulpsystemen en elektronica. Door het tekort worden al maandenlang minder auto's verkocht.

De verkoop gaat in 2021 nog wel beter dan vorig jaar (+2,2%). Eerder dit jaar was er sprake van een inhaalslag nadat de autoverkoop vorig jaar ver was weggezakt.

Opnieuw minder auto's verkocht door chiptekort