Overbodige boogbrug bij Vianen verwijderd

maandag 22 november 2021

Afgelopen zondag is de stalen boogbrug over de Lek bij Vianen verwijderd. Twee weken geleden probeerde Rijkswaterstaat dat ook al, maar toen mislukte de operatie omdat een lierkabel van de ponton waarop de brug moest komen beschadigd raakte. Zondag lukte het wel om de overbodige boogbrug los te krijgen, waarna het op een ponton werd gezet.

Rijkswaterstaat was zondag de hele dag bezig met voorbereidingen, waarna in de avond de brug langzaam losgemaakt werd. Rond 22.00 uur stond de boogbrug op een ponton, waarna het gevaarte in de richting van de Prinses Beatrixsluizen in Nieuwegein vertrok. Op die plek wordt de brug in stukken gezaagd.

De boogbrug bij Vianen werd geopend in 1936, maar was sinds zeventien jaar niet meer in gebruik omdat de A2 twee nieuwe bruggen over de Lek bij Vianen heeft gekregen. Omdat de brug geen monumentenstatus heeft gekregen en er ook geen nieuwe functie voor is, werd besloten de brug te verwijderen.

Overigens blijven de pijlers onder de brug wel bewaard. Deze zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook dienen deze als bescherming voor de pijlers van de naastgelegen bruggen over de Lek. De pijlers worden tevens ingericht voor bewoning door vleermuizen, aldus Rijkswaterstaat.

Overbodige boogbrug bij Vianen weggehaald