Provincie Noord-Holland stimuleert verkeersveilig gedrag

donderdag 16 december 2021

De provincie Noord-Holland zet komende tijd in op het aanleren van verkeersveilig gedrag aan kwetsbare doelgroepen. Uit onderzoek blijkt dat schoolgaande kinderen en senioren op de fiets een relatief groot risico lopen in het verkeer. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, of gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid bij ouderen, kunnen daarom vanaf 3 januari 2022 subsidie aanvragen bij de provincie. 
 
Volgens landelijke cijfers wordt het steeds onveiliger op de weg. Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers toe. Een manier om de wegen veiliger te maken, is om weggebruikers te stimuleren zich veiliger te gedragen. Twee doelgroepen lopen een groter risico dan andere groepen: de schoolgaande kinderen en senioren op de fiets. 

De ondersteuning aan ouderen kan variëren van het geven van tips bij het aanschaffen van een fiets, tot het aanbieden van fietsles. Elke gemeente kan kiezen voor zijn eigen aanpak die aansluit op de bestaande lokale netwerken voor ouderen. De provincie Noord-Holland stelt hiervoor 110.000 euro beschikbaar aan subsidie in 2022.

Verkeerseducatie

Uit onderzoek van de SWOV is gebleken dat ook verkeerseducatie en -voorlichting tot verkeersveiliger gedrag leidt. Een voorbeeld hiervan is het geven van een gastles op een school waar aan kinderen wordt geleerd dat zij hun mobieltje niet moeten gebruiken op de fiets. De provincie stelt ruim 1,6 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2022.

Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, kunnen van 3 januari tot en met 17 februari 2022 subsidie aanvragen voor projecten.

Provincie Noord-Holland stimuleert verkeersveilig gedrag