Recordverkoop elektrische auto's wereldwijd

dinsdag 7 juni 2022

De verkoop van volledige elektrische en hybride auto's is in 2021 wereldwijd verdubbeld, tot 6,6 miljoen stuks. Dat blijkt uit de laatste editie van de jaarlijkse Global Electric Vehicle Outlook van het International Energy Agency (IEA).

De toename is opmerkelijk, gezien de verstoorde toeveleringsketens als gevolg van de coronacrisis en de voortdurende lockdowns in bepaalde regio's van de wereld. Ook in het eerste kwartaal van 2022 steeg de verkoop fors, tot groeien tot 2 miljoen elektrische auto's, een stijging met 75 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In totaal rijden er wereldwijd zo’n 16,5 miljoen EV’s rond, een verdrievoudiging  ten opzichte van 2018.

Subsidie

De subsidiemogelijkheden in veel landen spelen een rol bij de stijging van het aantal verkochte nieuwe EV's, stelt het IEA. Niet alleen verdubbelden de totale overheidsuitgaven aan subsidies en stimulansen in 2021 tot omgerekend bijna 30 miljard dollar, tegelijkertijd waren er wereldwijd vijf keer meer elektrische automodellen beschikbaar dan in 2015. Eind 2021 had de consument de keuze uit 450 modellen.

Obstakels

Op korte termijn zijn de sterk oplopende prijzen van een aantal cruciale mineralen, die essentieel zijn voor de productie van batterijen, de grootste obstakels voor een aanhoudende sterke verkoopgroei van elektrische voertuigen, aldus het rapport. Daarnaast vormen de  verstoringen van de toeleveringsketen, veroorzaakt door de Russische aanval op Oekraïne en door aanhoudende Covid-19-lockdowns in sommige delen van China, een belemmerende factor.

Op de langere termijn zijn naar het oordeel van de onderzoekers, grotere inspanningen nodig om voldoende laadinfrastructuur uit te rollen teneinde de verwachte verkoopgroei van  elektrische auto's te kunnen accommoderen.

Download een samenvatting van de Global EV Outlook 2022

Bron: RAI Vereniging.