Utrecht: Elk jaar 750 tot 1.500 parkeerplaatsen opheffen

maandag 22 november 2021

De gemeente Utrecht wil op jaarbasis zo'n 750 tot 1.500 parkeerplaatsen in de stad opheffen. In plaats daarvan wil de stad parkeerhubs aan de rand van de stad realiseren. Op die manier wil de stad meer ruimte creëren voor groen. Ook moeten er, vooral in de binnenstad, meer plekken komen om fietsen te parkeren.

De gemeente Utrecht is al enige tijd bezig om de binnenstad autoluw te maken. Zo verdwenen er dit jaar al een aantal parkeerplekken in het centrum, waaronder een aantal plekken op het Janskerkhof. De gemeente heeft de ambitie om elk jaar 0,5 tot 1 procent van het aantal parkeerplaatsen in de stad te verwijderen. Dat komt neer op zo'n 750 tot 1.500 plekken.

Parkeerhubs

In plaats van deze parkeerplekken moeten inwoners en bezoekers van de stad hun auto's parkeren in parkeerhubs, zoals onder meer de bestaande P+R’s. Door het parkeren in deze hubs te faciliteren, komt er in de stad zelf meer ruimte beschikbaar voor andere functies en wordt deze openbare ruimte aantrekkelijker.

Ook zal zo'n 30 procent van parkeerautomaten uit het centrum van de stad verdwijnen, omdat steeds meer automobilisten gebruikmaken van parkeerapps. De verwijderde automaten zullen worden hergebruikt in buurten waar betaald parkeren zal worden ingevoerd.

Fietsen

Ook wil de gemeente inzetten op meer mogelijkheden om fietsen te stallen. Zo zouden er 9000 fietsparkeerplekken moeten bijkomen. Daarvan moeten er 5000 rondom Hoog Catharijne komen. Ook moeten er zo'n 2000 plekken komen in bewaakte fietsstallingen en nog zo'n 2000 plekken op straat. Deze zouden deels op huidige autoparkeerplekken gerealiseerd kunnen worden.

Utrecht: Elk jaar 750 tot 1.500 parkeerplaatsen opheffen