Veel auto's met keyless entry diefstalgevoelig

maandag 11 januari 2021

Maar liefst twee op de drie door testinstituut Kiwa SCM geteste auto's met een zogenoemd 'keyless entry'-systeem - waarbij sleutel van de auto niet fysiek in het contactslot hoeft te zijn om de auto te starten - blijkt nog steeds gevoelig voor diefstal, tenzij de autobezitter aanvullende maatregelen zou treffen zoals een stuur- of wielslot. 

Dat voertuigen met een keyless entry systeem gevoelig zijn voor diefstal is al langer bekend. Criminelen maken dan gebruik van een 'relay attack', waarbij het signaal van de sleutel versterkt wordt, zodat de auto gemakkelijk mee kan worden genomen terwijl de sleutel verderop in de woning van de eigenaar ligt. 

Strengere beveiligingseisen

Sinds 1 januari van dit jaar gelden strengere beveiligingseisen om diefstal van auto's met keyless entry te voorkomen. 'De meeste fabrikanten kiezen ervoor om de sleutel in slaap te laten vallen als die stilligt, maar dat moet dan wel binnen vijf minuten', zegt Henk van Vliet, Certificatie Manager bij Kiwa SCM. De keuringsinstantie keurde de keyless entry-systemen van circa 500 modellen. Tweederde voldoet niet aan nieuwe beveiligingseisen en heeft daarom geen keurmerk gekregen.

(Bron: BNR)