Wandelen vanuit je werk

dinsdag 13 juli 2021

In Mobiliteitsplatform pleiten wij voor meer aandacht in de vakwereld voor het ommetje, een korte aantrekkelijke wandeling vanuit de woning. Lunchwandelen kenden we al, maar door corona werd het ommetje voor de vele thuiswerkers belangrijker dan ooit. Nu ze dit ontdekt hebben, zullen velen na corona ook vanuit hun werk leuke wandelingetjes willen kunnen blijven maken. Daarom deze keer aandacht voor ommetjes in de werkomgeving.

Door Kyra Kuitert en Rosemarie Maas 

Door corona kwamen we hele (werk)dagen thuis te zitten en werd het ommetje van steeds groter belang voor ‘de frisse neus’ tussen alle online meetings door. Ook werd er al wandelend veel telefonisch vergaderd en op gepaste afstand met collega’s overlegd. Dit wordt volgens ons – en ondersteund door het motto ‘zitten is het nieuwe roken’ – een blijvertje en dus we kunnen dit fenomeen maar beter goed faciliteren.

-

Maak de locatie aantrekkelijk

Net als voor het gewone ommetje geldt voor succesvolle ‘werkommetjes’ een aantal voorwaarden. De eerste is dat de route aantrekkelijk moet zijn, bij voorkeur door groen en langs water. Helaas blinken veel bedrijventerreinen en kantorenparken niet uit in aantrekkelijkheid. Auto’s en parkeerplaatsen zijn vaak dominant aanwezig en water en groen liggen ‘om’ de terreinen heen. Er liggen hier echter wel veel kansen, want kantorenparken zijn vaak ruim en groen opgezet. Door het bestaande groen met voornamelijk gras en bomen anders in te richten wordt het al snel aantrekkelijker. Denk aan betaalbare oplossingen zoals halfverharde slingerpaadjes door bloemrijk(er) gras, groepjes kleurrijke heesters, kunst, eetbaar groen, fitnesstoestellen, faunavoorzieningen, zoals vogelkastjes of insectenhotels, en waterpartijen. Door strategisch bankjes en picknicktafels met prullenbakken te plaatsen om te eten, uit te rusten of in het zonnetje te overleggen, vergroot je de verblijfstijd.

-

Bedrijventerreinen zijn buiten werktijd vaak erg stil en daardoor minder veilig en aantrekkelijk voor wandelaars. Door de aanwezigheid van meer woningen zorgen bewoners op stille momenten voor een oogje op de omgeving, wat het veiligheidsgevoel vergroot.

Bij het inrichten van nieuwe bedrijventerreinen moet er vanaf het begin meer aandacht worden besteed aan aangenaam fietsen, wandelen en verblijf door mens en dier. Doe dit vooral ook samen met de (toekomstige) gebruikers.

Gebruik de omgeving

Bedrijventerreinen en kantorenparken zijn vaak eilandjes op zich, dus onderzoek de mogelijkheden voor (betere) verbindingen met de omliggende wijken. Sluit aantrekkelijke looproutes logisch aan op de in- en uitgangen van het terrein en van de verschillende bedrijfskavels en op OV-haltes.

-

Als er bijvoorbeeld een park of water (kanaal, rivier of plas) in de buurt is, kan daar vanaf het bedrijventerrein een wandelroute heen worden gemaakt. Als daar ook nog een horecagelegenheid is, wordt deze route bijna per definitie een succes.

Ook steeds meer volkstuincomplexen, stadslandbouwprojecten en begraafplaatsen zijn openbaar toegankelijk voor wandelaars. Deze plekken zijn aantrekkelijk door hun enorme biodiversiteit, omdat er van alles te zien is, er al volop paden doorheen lopen en bankjes staan. Voor goede wandelroutes hiernaartoe, zullen nieuwe en bestaande paden optimaal met elkaar verbonden moeten worden.