Zwolle verkozen tot beste fietsstad van de wereld

maandag 4 oktober 2021

People for Bikes heeft Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad van de wereld 2021. De stad kwam bij de internationale fietsorganisatie uit 767 steden als beste uit de bus.

De organisatie beoordeelt al jaren tal van grote steden over de hele wereld op fietsvriendelijkheid en nam dit jaar voor het eerst ook kleinere steden in hun lijst op. Na Zwolle eindigden Utrecht en Groningen als respectievelijk tweede en derde dit jaar. Amsterdam en Rotterdam eindigden op plek vier en zes, waarmee de vijf opgenomen Nederlandse steden allemaal hoog eindigen.

Zwolle scoorde gemiddeld het beste op verschillende onderdelen, zoals de bereikbaarheid per fiets voor woonwijken, werk, winkels en scholen. Ook op beleving en de bereidheid om de fiets te pakken scoorde de stad goed. Hoewel de stad op het gevoel van veiligheid ook goed scoorde, is daar nog wel enige winst mogelijk. Toch viel ook deze score uiteindelijk hoog uit.

Wethouder Dogger: "Fantastisch nieuws"

William Dogger, wethouder in Zwolle is blij met de uitslag. Volgens Dogger zet de stad zich al decennia lang in om de fietsvriendelijkheid te verbeteren. “Bij nieuwe woonwijken houden we bijvoorbeeld heel veel rekening met fietsers, maar om verkozen te worden tot Wereldfietsstad is fantastisch nieuws. En tevens is het een prima aansporing om op deze manier te blijven werken aan onze doelstelling om in 2027 twintig procent meer fietskilometers te maken met alle inwoners.”

Het volledige onderzoek van People for Bikes is hier terug te vinden.

 

Zwolle verkozen tot beste fietsstad van de wereld