Omzetdaling personenvervoer

woensdag 23 juni 2021

Hoewel de post- en koeriersdiensten meer omzet draaiden in het eerste kwartaal van 2021 - vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2020, laat het personenvervoer een omzetdaling zien. Dat meldt het CBS. Alle branches die afhankelijk zijn van personenvervoer zagen de omzet dalen afgelopen jaar.  

De omzetdaling komt door de coronacrisis. Touringcarbedrijven en straattaxibedrijven lagen vrijwel stil. Het openbaar vervoer vervoerde fors minder passagiers dan gebruikelijk. Reisbeperkingen speelden ook het luchtverkeer parten. In de luchtvaart werd dat wel grotendeels gecompenseerd door een toename in luchtvracht. In het eerste kwartaal zijn er in de transportsector 36 faillissementen uitgesproken, waarvan het merendeel in het vervoer over land.

Post- en koeriersbedrijven laten recordomzet zien

De verplichte winkelsluiting voor alle niet-essentiële winkels tijdens de coronapandemie leidde ertoe dat er veel meer online werd besteld. Daardoor werd het druk bij de post- en koeriersbedrijven. Hun omzet steeg naar een recordhoogte, en was in het eerste kwartaal bijna 35 procent hoger dan een jaar eerder.

Binnenvaart getroffen door lagere vrachttarieven

Bij de binnenvaart daalde de omzet in het eerste kwartaal met ruim 6 procent. Dit is het zevende kwartaal op rij dat de omzet daalt. Binnenvaartschippers vervoerden 1,7 procent meer goederenvolume, in totaal ruim 91,5 miljoen ton. De daling van de omzet komt door de vrachttarieven. De dienstenprijzen voor de binnenvaarders daalden in het eerste kwartaal met bijna 7 procent. Ook lagen de passagiersreizen op de binnenwateren stil. Bij de bedrijven in de branche laden, lossen en overslag nam de omzet met 4,6 procent toe. Er zijn vooral meer droge bulkgoederen en containers overgeslagen.