Amsterdamse architectuurprijs voor ondergrondse fietsparking

vrijdag 12 mei 2023

Fotocredits: Arcam Architectuurcentrum Amsterdam

Ontwerpbureau wUrck ontving de Amsterdamse Architectuurprijs 2023 voor de fietsparkeergarage Stationsplein. Volgens de vakjury sprong dit project echt uit de tien genomineerden, omdat de verhouding tussen architectonische kwaliteit en stedelijke behoefte het meeste in balans is.

De vakjury - bestaande uit Najah Aouaki (econoom en grootstedelijk strateeg), Jana Crepon (Partner/landschapsarchitect Inside Outside) en Frederik Vermeesch (Creatief directeur/ Architect Rijnboutt) - stelt dat een architectuurprijs uitmuntende architectonische kwaliteit als belangrijk criterium moet hanteren. Aangezien er sprake is van een ongelijk speelveld qua budget bij de tien genomineerden, wordt tevens gekeken naar hoe de projecten aansluiten op de maatschappelijke behoeften en ontwikkelingen van de stad.

Het ontwerp voor de ondergedompelde fietsenstalling is helder, rustig en indrukwekkend, volgens de jury. Zelfs het woord ‘sacraal’ valt. Oriol Casas Cancer, wUrck architect en partner, leidde de jury rond door de parkeergarage, die begin dit jaar officieel geopend werd. “Het is geweldig om te merken dat alles wat je aan de tekentafel bedenkt en wat je nastreeft, ook echt voelbaar is bij anderen", vertelt hij tijdens de uitreiking. "Dat we de vakjuryprijs ook daadwerkelijk zouden winnen, hadden we niet verwacht. Alle genomineerden waren zulke prachtige projecten. Tegelijkertijd ontzettend verschillend, maar ieder uniek in zijn soort.”

Lof is er ook voor het opdrachtgeverschap van de gemeente Amsterdam. “En terecht,” volgens Casas Cancer. “Het heeft niet alleen het fietsparkeerprobleem opgelost, maar het was ook een gedurfde keuze. Dat we dit hebben mogen ontwerpen en neerzetten samen met Max Bögl, is geweldig. Fietsenstallingen hoeven niet louter functioneel meer te zijn, maar moeten ook een comfortabel en veilig gevoel geven en aantrekkelijk zijn. Dat is onze mening als architect en het is fijn dat deze visie wordt omarmd door gemeenten. Op die manier kunnen we bewoners zoveel meer bieden.”