Nieuwe onderwaterfietsenstalling in gebruik bij Centraal Station Amsterdam

donderdag 26 januari 2023

De nieuwe fietsenstalling pal voor het Centraal Station in Amsterdam is in gebruik genomen. De stalling die zich onder water bevindt, biedt plaats voor bijna 7000 fietsen en is daarmee de grootste fietsenstalling van de hoofdstad. Fietsers kunnen er 24 uur per dag, zeven dagen in de week terecht en parkeren de eerste 24 uur gratis.

De voorzijde van het Centraal Station heeft in de afgelopen vijf jaar een enorme transformatie ondergaan. Auto’s zie je er niet meer; uitsluitend tram- en busverkeer rijdt af en aan, waardoor fietsers en voetgangers ruim baan hebben gekregen. Daarnaast zijn de tramsporen en -haltes vernieuwd en beter toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. In het water boven de nieuwe fietsenstalling varen de rondvaartboten weer.

fietsenstalling Stationsplein Amsterdam zijgang

De futuristisch ogende fietsenstalling, een ontwerp van de architecten van wUrck, is ondergronds verbonden met de metrohal en het Centraal Station, zodat reizigers droog en snel hun weg kunnen vervolgen. Daarnaast biedt de stalling ruimte voor 700 ov-fietsen. Toegang tot de stalling hebben de fietsers met een pinpas, OV-chipkaart of met een gratis fietstag die je aan je fiets bevestigt. De groene lampjes in de zuilen geven de vrije plekken aan, zodat in één oogopslag is te zien waar je je fiets kwijt kunt. 

Ondergrondse fietsparking IJboulevard

Aan de achterzijde van Amsterdam CS aan de IJboulevard wordt half februari nog een fietsenstalling geopend voor zo’n 4000 fietsen. Deze, door VenhoevenCS ontworpen fietsvoorziening, is niet onder, maar in het water van het IJ gebouwd. Bovenop de fietsenstalling komt een boulevard met vrij uitzicht op het IJ en is uitsluitend toegankelijk voor de voetganger. 

fietsenstalling IJboulevard

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van I&W, Wouter Koolmees president-directeur van de NS en wethouder Melanie van der Horst openden afgelopen woensdag de fietsparkeervoorziening Stationsplein. De gemeente Amsterdam verwacht overigens dat deze twee fietsenstallingen met in totaal 11.000 fietsparkeerplaatsen op termijn niet afdoende zullen zijn. Nieuwe plannen liggen al op tafel voor een fietsenstalling aan de oostzijde van het station, met een capaciteit van 8500 plekken.

Nieuwsgierig naar deze nieuwe fietsenstallingen? Reis dan donderdag 16 maart af naar onze hoofdstad voor een bezoek aan het vernieuwde stationsgebied én het Nationaal Congres Parkeren & Mobiliteit. Praat mee, laat je inspireren en verrassen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van parkeer- en mobiliteitsbeleid. Lees hier meer voor het programma. 

foto: Wilma Vorselman