Ontdek Nederland in fotorealistisch 3D

maandag 12 juni 2023

bron: Cyclomedia

Cyclomedia, expert in mobiele mapping systemen, introduceert 3DNL: de innovatieve oplossing voor het gedetailleerd in beeld brengen van elke locatie in Nederland. Deze geavanceerde technologie biedt bedrijven en overheden de mogelijkheid om taken efficiënter, sneller en duurzamer uit te voeren, van bouwplanning tot groenontwikkeling. Met 3DNL krijgt men een digitale weergave van de werkelijkheid, inclusief de complete buitenomgeving, voor diverse toepassingen.

Met 3DNL wordt het plannen van bouwprojecten een stuk eenvoudiger. Voor de bouwsector kunnen situatieschetsen worden gemaakt, evenals assetmanagement en tools voor vergunningsaanvragen. Dankzij actuele visualisaties kan rekening worden gehouden met de huidige situatie, waardoor groene gebieden kunnen worden ontzien of juist worden uitgebreid bij het maken van bouwplannen. Dit zorgt voor een efficiëntere en meer duurzame bouwpraktijk.

Analyseren van zon, schaduw en wind

Voor het aanleggen van zonne- en windparken is het van groot belang om de maximale capaciteit te bereiken. Met 3DNL kunnen simulaties worden gemaakt om te analyseren hoe de zon draait en wat de invloed is van bepaalde weersomstandigheden. Op basis van deze gegevens kunnen zonne- en windparken optimaal worden ontworpen en gebouwd, waardoor de energieopbrengst wordt gemaximaliseerd.

Draagvlak creëren voor bouwprojecten

Het creëren van draagvlak voor bouwprojecten wordt gemakkelijker met 3DNL. In een gemeente kan de impact van een nieuwbouwproject op een bepaalde wijk of buurt eenvoudig inzichtelijk worden gemaakt. Dit biedt omwonenden en klanten een beter beeld, wat resulteert in meer begrip en steun voor bouwprojecten. Bovendien kunnen gemeentes sneller reageren op bouwverzoeken, omdat ze niet langer fysiek de situatie ter plaatse hoeven te bekijken.

Eenvoudig bepalen van WOZ-waarde

Met behulp van 3DNL kan de WOZ-waarde gemakkelijker worden bepaald. De data, die nooit ouder is dan één jaar, biedt inzicht of huiseigenaren bijvoorbeeld een dakkapel of uitbouw hebben geplaatst. Op basis hiervan kunnen gemeentelijke heffingen worden gebaseerd op actuele, correcte en volledige informatie, zonder dat daar controleurs voor op pad hoeven.

Kleinere kans op onvoorziene kosten

Thomas Pelzer, Product Manager 3DNL bij Cyclomedia, benadrukt het belang van deze data: "Met deze data hebben gebruikers toegang tot 's werelds meest realistische digitale weergave van de werkelijkheid. Deze toevoeging aan de bestaande producten en datasets van Cyclomedia geeft gebruikers een beter digitaal zicht op de buitenwereld dan ooit tevoren. Voor onder meer ambtenaren, projectplanners en uitvoerders maken deze data het leven een stuk eenvoudiger. Zij kunnen projecten makkelijker, sneller en grondiger voorbereiden, wat de werkveiligheid verhoogt en faalkosten vermindert."