Utrecht Walking Time geeft inzicht in loopafstanden

dinsdag 28 november 2023

Utrecht Walking Time

Speciaal voor het WHO Congres over gezonde steden dat onlangs plaatsvond in Utrecht is de Utrecht Walking Time ontwikkeld. Een praktische kaart die de loopafstanden tussen belangrijke plekken in de stad overzichtelijk weergeeft.

De kaart, ontwikkeld door de City Deal Ruimte voor Lopen, ziet eruit als een metrokaart. Doel van de kaart is om de bezoekers van het congres te laten zien hoe gemakkelijk je te voet naar het congresgebouw, je hotel, of het avondprogramma in het centrum kan gaan . En om hen te laten ervaren hoe zo’n kaart het beeld van een stad kan vormen of veranderen.

Pontevedra

Deze kaart is geïnspireerd op Metrominuto, een initiatief uit 2011 van de lokale overheid van Pontevedra (Spanje) dat gericht was op het bevorderen van lopen in de stad. Het bood een handig overzicht van wandelafstanden tussen verschillende punten in de stad op een eenvoudige en begrijpelijke manier. Metrominuto werd verspreid als een handige papieren kaart, te vinden op informatiepanelen van het openbaar vervoer en beschikbaar als gratis app. Het werd gepromoot met slogans zoals “Beweeg op eigen kracht” en “Een beter leven te voet”.  De metrominuto heeft  veel opvolging gehad in andere steden

Maatwerk

De Utrecht Walking Times is speciaal gemaakt voor het WHO congres over gezonde steden. "Maar het zou natuurlijk mooi zijn als zo’n kaart vaker wordt gebruikt bij internationale of meerdaagse congressen", aldus Martine de Vaan van de City Deal Ruimte voor Lopen. "Het is wel steeds maatwerk: de hotels, restaurants en andere congreslocaties verschillen. Daar moeten we nog iets slims op bedenken." Maar zo’n kaart is natuurlijk ook voor reguliere bewoners en bezoekers te gebruiken, zoals het oorspronkelijke concept.  "Laat het een inspiratie zijn voor andere toepassingen en andere steden."