A2 wordt breedste snelweg ter wereld verlicht met led

woensdag 12 oktober 2016
timer 2 min
Rijkswaterstaat is gestart met het vervangen van de reguliere verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarsen door led. Op de A2 worden 2 x 6 rijstroken vanaf de middenberm verlicht, waarmee dit de breedste snelweg ter wereld wordt die door led wordt verlicht.

De oude verlichting op de A2 is aan vervanging toe. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin november gereed. 


Proef tussen Breukelen en Vinkeveen

In juni 2016 heeft Rijkswaterstaat een proef gedaan met ledverlichting op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Op dit traject van 500 meter is getest of het mogelijk is met led vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle zes rijstroken aan weerszijden van de weg.

 

De proef is geslaagd. Alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Daarom wordt nu een groter traject voorzien van ledverlichting. De oude armaturen van 440 Watt per stuk worden vervangen door led-armaturen van 310 Watt per stuk.

 

Besparing op energie en onderhoud

In het Energieakkoord staan doelstellingen voor de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Eén van de doelstellingen is een energiebesparing van 20 procent in 2020 ten opzichte van 2013. Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarsen ongeveer 241.600 kWh per jaar bespaard. Omgerekend is dit zo’n 116 ton CO2, ruim 38 procent besparing ten opzichte van de huidige uitstoot.

 

Bovendien is er een flinke besparing op onderhoud, omdat led langer meegaat. Ook zorgt ledverlichting voor minder lichthinder en een beter zicht voor de weggebruiker door onder andere kleurherkenning en kleurcontrast. Hiermee wordt een stap gezet in de richting van een energieneutrale Nederlandse infrastructuur in 2030.

 

Naar verwachting wordt de investering in led binnen zeven jaar terugverdiend.