Botsveilige stalen masten tot 15 meter

woensdag 20 oktober 2010
timer 3 min
  PMF heeft onlangs haar assortiment botsveilige lichtmasten laten testen en certificeren volgens de meest actuele Europese normen. Als een auto deze botsveilige lichtmasten aanrijdt, 'breekt' de mast af vlak boven maaiveld. Het veiligheidsniveau valt onder de veiligheidsklasse 100 NE 3 volgens EN 12767.
Botsveilige stalen masten tot 15 meter

{igallery 93}

Botsveilige stalen masten tot 15 meter

PMF heeft onlangs haar assortiment botsveilige lichtmasten laten testen en certificeren volgens de meest actuele Europese normen. Als een auto deze botsveilige lichtmasten aanrijdt, 'breekt' de mast af vlak boven maaiveld. Het veiligheidsniveau valt onder de veiligheidsklasse 100 NE 3 volgens EN 12767 en geeft hiermee tijdens een aanrijding het hoogst te behalen veiligheidsniveau.

Specificaties


De botsveilige lichtmasten kunnen en mogen langs auto(snel)wegen in de obstakelvrije zone worden geplaatst zonder afscherming door een geleiderail en hebben de volgende specificaties:
-bovengrondse lengte van 2 tot en met 15 meter;
- paaltopmasten en uitleggermasten; uitleggerlengten tot 2 x 2.250 mm;
- cilindrisch verjongend of conisch (naadloos getrokken)
- toepasbaar binnen alle windgebieden in Nederland, waarbij de horizontale verplaatsing is gemaximaliseerd op 6 procent van de bovengrondse lengte (masten kunnen ook worden ontworpen met een maximale horizontale verplaatsing van 10 procent en in veel gevallen zelfs tot 4 procent);
- thermisch verzinkt, eventueel aangevuld met een natlak- of poedercoating en/of grondstukbehandeling;
- dezelfde mast kan aan de linker- of rechterzijde van de weg worden geplaatst (positie deur op 180° ten opzichte van het  wegdek, conform Handboek Lichtmasten, CROW-publicatie 215)


Extra pluspunten


Nadat de botsproef (100 km/uur) was uitgevoerd, constateerde PMF nog een aantal extra's:
- de mast was niet gescheurd op of nabij de lassen;
- alle mastdelen daalden na de botsing neer in de 'berm', zodat het overige verkeer geen hinder ondervond;
- de mastdeuren bleven dankzij de verstevigde verbinding tussen deur en mast vastzitten op de oorspronkelijke positie en werden hierdoor niet gelanceerd;
- geen indeuking in het dak van het botsvoertuig;
- correcte werking van de aangebrachte plopstekker, waardoor de elektrische installatie in de lichtmast na de botsing meteen spanningsloos werd gemaakt;
- zeer hoge uitrijsnelheid.

Juiste veiligheidsklasse


PMF verzorgt al tientallen jaren de levering van stalen masten, die worden geplaatst langs auto(snel)wegen. Tot dusver werden deze masten altijd geplaatst achter de geleiderail of buiten de obstakelvrije zone. Actuele regelgeving maakt het mogelijk om stalen masten in de obstakelvrije ruimte langs auto(snel)wegen te plaatsen zonder afscherming door een geleiderail. Deze masten dienen echter wel te beschikken over gunstige botsveilige eigenschappen. Rijkswaterstaat heeft in 2006 de keuze gemaakt om langs autosnelwegen, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van geleiderail, botsveilige lichtmasten te plaatsen. Deze lichtmasten moeten qua botsveiligheid vallen onder de veiligheidsklasse 100 NE 3 volgens de norm EN 12767. Dankzij de onlangs verkregen certificering kan PMF ook voor dit doel een geschikt en betaalbaar kwaliteitsproduct leveren.

Testcentrum


Het testcentrum van TÜV Rheinland TNO Automotive International (TTAI) voerde de botsproeven uit. Deze werden uitgevoerd bij aanrijdsnelheden van 35 en 100 km/uur. Om voor certificering in de veiligheidsklasse 100 NE 3 in aanmerking te komen, diende het voertuig bij een aanrijdsnelheid van 100 km/uur op 12 meter achter het botsobject een uitrijdsnelheid te hebben van minimaal 70 km/uur. De gemeten uitrijdsnelheid bij onze 15 meter lange proefmast was ter hoogte van dit punt zelfs gelijk aan 84,8 km/uur. De twee andere gemeten waarden – THIV en ASI – lagen bij beide botsproeven ruim onder de gestelde maxima.  De accrediteerde notified body TNO Certification verzorgde de certificering aan de hand van het testrapport van TTAI.

Download hier de volledige nieuwsbrief van PMF.
 

Terug naar overzicht producten >>>