Data van VID in NDW

donderdag 8 november 2012
timer 1 min
Per 6 november wordt een deel van de data vanuit het VerkeersInformatieDienst-meetnet ook aan de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) geleverd.

Data van VID in NDW

Via een nieuwe koppeling kan reistijdinformatie worden uitgewisseld. Dankzij de koppeling wordt informatie uit de steden Almere, Tilburg en Breda en uit de provincie Zeeland aan NDW geleverd. Zwolle en Nijmegen zullen spoedig volgen. 

De levering van data vanuit Almere, Tilburg, Breda en Zwolle wordt bekostigd door het Programma Mobiliteitsaanpak. Via NDW kan deze data ingezet worden voor gezamenlijk verkeersmanagement in de verkeerscentrales. De datalevering zal tenminste drie maanden plaatsvinden.
 
De VerkeersInformatieDienst (VID) exploiteert een eigen meetnet op basis van bluetooth-signalen waarmee reistijdinformatie wordt ingewonnen. De informatie wordt gebruikt voor verkeersinformatie en –verkeersmanagement, maar wordt ook in licentie geleverd aan wegbeheerders.
 
De nieuwe koppeling met NDW kan in de toekomst ook worden gebruikt om tijdelijk aanvullende reistijddata aan te leveren. Het is gebruikelijk dat bij wegwerkzaamheden bestaande inwinsystemen worden verwijderd, zodat dan goede informatie vanuit het werkvak ontbreekt. De VID kan met tijdelijk geplaatste inwinsystemen de datavoorziening op orde houden, juist in de periode dat de informatie extra waardevol is.