Den Haag laat een voetgangersvriendelijke stad zien

woensdag 25 september 2019
timer 2 min
Op 10 oktober organiseert de gemeente Den Haag, als onderdeel van het internationale voetgangerscongres Walk21, een wandeling door de stad. De wandeling voert door de autoluwe binnenstad, door geheime deuren en langs bijzondere openbare ruimte.

De wandeling laat zowel modern Den Haag als de middeleeuwse delen zien. Rina Adriani, beleidsmedewerker mobiliteit van de Gemeente Den Haag: “We willen laten zien hoe we bezig zijn met de autoluwe stad. De binnenstad is sinds 2009 al autoluw, maar dat gebied willen we groter maken. Adriani: “We willen de grachten terugbrengen in het stadsbeeld en de openbare ruimte mooier maken. Natuurlijk willen we mensen wel een parkeerplek bieden, maar een mooie openbare ruimte staat voorop.”

Voetgangersbeleid

“We zijn de afgelopen jaren al heel druk bezig geweest met de fiets en fietsbeleid, nu laten we zien dat we ook een goed voetgangersbeleid hebben. Als je alles bij elkaar zet wat je al doet, blijkt dat je al veel doet voor de voetgangers. Bij nieuwe ontwerpen willen we de straten ontwerpen vanuit de hoofdgebruiker, en in een woongebied zal dat de voetganger zijn.”

Noordwal Den Haag. Foto: Jurriaan Brobbel

Autoluw

De binnenstad van Den Haag is nu al autoluw, verkeer wordt door middel van pollers uit de binnenstad geweerd. “Dit willen we uitbreiden naar woonbuurten, zoals de Schilderswijk en de Stationsbuurt. Een straat met minder gemotoriseerd verkeer is een vriendelijkere straat, dat werkt sfeerverhogend. We willen de buurt inrichten samen met de mensen die er wonen.”

Geheime deurtjes

De wandeling maakt een stop op het stadhuis van Den Haag, waar tijdens de lunch de ins- en outs van het verkeerscirculatieplan voor het voetlicht zullen komen. Een highlight van de wandeling moet wel de geheime doorgang zijn, waarbij de deelnemers in de paleistuin uitkomen.

Meedoen

Meer weten over het voetgangersbeleid in Schiedam en wilt u deelnemen aan de stadswandeling tijdens Walk21?
Klik hier voor meer informatie en meld u aan.

Groenmarkt Den Haag. Foto: Jurriaan Brobbel