Drie provincies werken aan energieopwekkend wegdek

maandag 4 mei 2020

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van energieopwekkende fietspaden. Door samen te investeren hopen de wegbeheerders te leren over vernieuwende technieken en duurzame energieopwekking.

Het project waartoe dit behoort, heet Zon op Infra. Kenmerkend in dit project is, dat de ruimte wordt gebruikt voor zowel mobiliteit als energieopwekking. Daardoor vergt duurzame energieopwekking geen extra ruimte, wat wel het geval is bij veel andere vormen van duurzame energieopwekking. “Hierdoor zou Zon op Infra een aanvulling kunnen vormen op grootschalige windenergieopwekking en zonne-energieopwekking en de maatschappelijke uitdagingen daaromtrent,” aldus gedeputeerde Jeroen Olthoff van Noord-Holland.

Interprovinciale samenwerking

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant vinden de ontwikkeling van Zon op Infra kansrijk. Om de grootschalige toepasbaarheid van deze techniek te versnellen zetten ze financiën en hun fietspaden in. Elke provincie stelt een fietspad ter beschikking om innovaties op te testen. 

Gedeputeerde Christophe van der Maat (Noord-Brabant): “Hierdoor kunnen we gezamenlijk een grote vraag aan volume in de markt zetten, wat zekerheid biedt richting marktpartijen waardoor zij kunnen ontwikkelen. Zo hopen wij onze bijdrage te kunnen leveren aan deze ontwikkeling.” 

Momenteel werken de drie provincies aan een gezamenlijke aanbesteding. Het doel is dat de fietspaden in 2021 van Zon op Infra worden voorzien.

Leren als doelstelling

Leren is een belangrijke doelstelling voor de provincies. Allereerst gaat het om leren over de techniek: hoe houdt het fietspad zich, wat betekent het voor de aanleg en het onderhoud en hoeveel energie kan er worden opgewekt. 
Daarnaast willen de provincies leren van de businesscase: hoe kan men met deze techniek een sluitende businesscase maken. En tot slot zijn er ook leerdoelen op het gebied van organisatie. Hoe werkt de verdeling van verantwoordelijkheden en hoe gaat het met de omgevingscommunicatie?

Duurzame samenleving

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 al met de helft omlaag en in 2050 zelfs met 95 procent. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland: “Om deze doelen te halen, is er meer nodig dan alleen het plaatsen van zonnepanelen op daken. Het gebruik van onze wegen om zonne-energie op te wekken combineert onze opgave om de provincie goed bereikbaar te houden: een win-winsituatie.”

Over Zon op Infra

De Zon op Infra-projecten worden gefaciliteerd vanuit het Nationaal Consortium Zon op Infra, opgericht door Rijkswaterstaat, SEAC en TKI Urban Energy. Aan het samenwerkingsverband nemen (nationale, regionale, en lokale) overheden, bedrijven, kennisinstellingen, en belangenorganisaties deel. Het bevordert innovatie en implementatie van (geïntegreerde) zonne-energiesystemen in de infrastructuur voor spoorwegen, autowegen, vaarwegen en fietspaden in Nederland.
 

De SolaRoad is één van de Zon op Infra-projecten

Lees verder

Ontdek de trends in smart mobility

20 mei om 13:47 uur
CCV presenteert het rapport 'Smart Mobility, 15 trends door 11 experts'. In het rapport komen 11…
Lees verder »

Innovatieve aanbesteding voor A348 Arnhem-Dieren

18 mei om 11:06 uur
De provincie Gelderland heeft het wegonderhoud van de A348 Arnhem-Dieren op innovatie wijze aanbesteed. Hierin…
Lees verder »

Wat mobiliteitstrends betekenen voor betaalwijzen

12 mei om 10:22 uur
Tijdens het verzamelen van deskundige inzichten voor ons komende rapport over mobiliteitstrends, werden een aantal…
Lees verder »

ECT deelt containerdata via veilige datadienst

1 mei om 15:55 uur
De containerterminal-operator Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) is toegetreden tot datadienst iSHARE, een…
Lees verder »

Vrachtwagen op waterstof-brandstofcel met mobiel tankstation

14 apr om 11:31 uurtimer5 min
H2-Share's eerste vrachtwagen op waterstof rijdt nu in Nederland. De vrachtwagen is gebouwd door VDL. Uniek aan de…
Lees verder »

Heel Brabant online

6 apr om 14:37 uurtimer5 min
Provincie Noord-Brabant nam vier jaar geleden het voortouw voor een provinciebreed verkeersmodel dat de data van…
Lees verder »

Hoe ga je om met de logistieke uitdagingen tijdens de COVID-19 crisis?

6 apr om 11:12 uurtimer5 min
Supermarkten hebben te maken met een toenemende vraag, retailers en restaurants stappen over op bezorgdiensten. De…
Lees verder »

De fietskluis kan een rol van betekenis spelen in het MaaS-concept

3 apr om 10:40 uurtimer5 min
Armada Mobility levert de TopSafe fietskluis aan verschillende opdrachtgevers. Oscar Gathier, salesmanager bij…
Lees verder »