Drie provincies werken aan energieopwekkend wegdek

maandag 4 mei 2020

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van energieopwekkende fietspaden. Door samen te investeren hopen de wegbeheerders te leren over vernieuwende technieken en duurzame energieopwekking.

Het project waartoe dit behoort, heet Zon op Infra. Kenmerkend in dit project is, dat de ruimte wordt gebruikt voor zowel mobiliteit als energieopwekking. Daardoor vergt duurzame energieopwekking geen extra ruimte, wat wel het geval is bij veel andere vormen van duurzame energieopwekking. “Hierdoor zou Zon op Infra een aanvulling kunnen vormen op grootschalige windenergieopwekking en zonne-energieopwekking en de maatschappelijke uitdagingen daaromtrent,” aldus gedeputeerde Jeroen Olthoff van Noord-Holland.

Interprovinciale samenwerking

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant vinden de ontwikkeling van Zon op Infra kansrijk. Om de grootschalige toepasbaarheid van deze techniek te versnellen zetten ze financiën en hun fietspaden in. Elke provincie stelt een fietspad ter beschikking om innovaties op te testen. 

Gedeputeerde Christophe van der Maat (Noord-Brabant): “Hierdoor kunnen we gezamenlijk een grote vraag aan volume in de markt zetten, wat zekerheid biedt richting marktpartijen waardoor zij kunnen ontwikkelen. Zo hopen wij onze bijdrage te kunnen leveren aan deze ontwikkeling.” 

Momenteel werken de drie provincies aan een gezamenlijke aanbesteding. Het doel is dat de fietspaden in 2021 van Zon op Infra worden voorzien.

Leren als doelstelling

Leren is een belangrijke doelstelling voor de provincies. Allereerst gaat het om leren over de techniek: hoe houdt het fietspad zich, wat betekent het voor de aanleg en het onderhoud en hoeveel energie kan er worden opgewekt. 
Daarnaast willen de provincies leren van de businesscase: hoe kan men met deze techniek een sluitende businesscase maken. En tot slot zijn er ook leerdoelen op het gebied van organisatie. Hoe werkt de verdeling van verantwoordelijkheden en hoe gaat het met de omgevingscommunicatie?

Duurzame samenleving

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 al met de helft omlaag en in 2050 zelfs met 95 procent. Gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland: “Om deze doelen te halen, is er meer nodig dan alleen het plaatsen van zonnepanelen op daken. Het gebruik van onze wegen om zonne-energie op te wekken combineert onze opgave om de provincie goed bereikbaar te houden: een win-winsituatie.”

Over Zon op Infra

De Zon op Infra-projecten worden gefaciliteerd vanuit het Nationaal Consortium Zon op Infra, opgericht door Rijkswaterstaat, SEAC en TKI Urban Energy. Aan het samenwerkingsverband nemen (nationale, regionale, en lokale) overheden, bedrijven, kennisinstellingen, en belangenorganisaties deel. Het bevordert innovatie en implementatie van (geïntegreerde) zonne-energiesystemen in de infrastructuur voor spoorwegen, autowegen, vaarwegen en fietspaden in Nederland.
 

De SolaRoad is één van de Zon op Infra-projecten

Lees verder

Interactieve kaartviewer schetst de optimale zero-emissiezone

4 mrt om 10:21 uur
Een slimme innovatie op het juiste moment: een interactieve weergave die helpt bij het bepalen van een in 2025…
Lees verder »

Scanmenu maakt betrouwbaar parkeeronderzoek bereikbaar

28 jan om 09:36 uur
Scanmenu maakt het mogelijk voor advies- en onderzoeksbureaus om accuraat en flexibel parkeeronderzoek uit te…
Lees verder »

Eerste waterstoftrein wint European Railway Award 2021

27 jan om 13:16 uur
De Coradia iLint, 's werelds eerste trein die volledig op waterstof rijdt, heeft de European Railway Award…
Lees verder »

Deelnemers 'Auto van de Straat' krijgen zes maanden een elektrische deelauto

19 jan om 09:43 uur
De bewoners van de Hindestraat in Nijmegen, de Groenendaalseweg in Renkum en de Mosterdhof in Westervoort krijgen…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Nieuwe Cruquiusbrug: gestandaardiseerde onderdelen en energieneutraal

11 dec 2020
De provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, gemeente Heemstede en gemeente…
Lees verder »

Proef met zelfsturende boot in Amsterdam

24 nov 2020
In Amsterdam wordt een zelfsturende boot getest, die goederen en personen kan vervoeren, afval kan ophalen en die…
Lees verder »