Een integrale aanpak van crowdmanagement

dinsdag 23 juni 2020

De huidige coronacrisis heeft een wezenlijke impact op onze samenleving. Ook op onze mobiliteit: het inrichten van de openbare ruimte zodat ook voetgangers en fietsers voldoende ruimte krijgen om afstand te houden is van cruciaal belang. Om burgers in staat te stellen veilig en comfortabel deel te nemen aan de anderhalvemetersamenleving vergt veel van gemeenten en stedelijk beheerders. Royal HaskoningDHV en Connection Systems bieden samen hun expertise aan. Zo faciliteren ze bij modern crowd-monitoring en adviseren ze over crowd-management. De integrale oplossing crowdmanagement-oplossing PedCast 1.5 heeft zich in de praktijk al bewezen.

We zoeken elkaar weer op, gaan weer naar de stad en demonstranten gaan de barricades weer op. Hoe monitor je dan waar het te druk dreigt te worden, zonder daarbij de privacy van de voetgangers te schenden, op een actieve en inzichtelijke manier? En wat dan, want met alleen monitoren los je nog niks op. Sterker nog, hoe voorkom je dat drukte een probleem kan worden?

Integrale oplossing

Royal HaskoningDHV en Connection Systems bieden samen een integrale oplossing voor het monitoren en actief bijsturen van voornamelijk stedelijk langzaam verkeer. De combinatie kan met de expertise in sensoren en data van Connection Systems en de software en inhoudelijke expertise op het gebied van voetgangersstromen van Royal HaskoningDHV gemeenten en steden volledig ontzorgen op dit gebied.

Van essentieel belang bij het inrichten van de anderhalvemetersamenleving is realtime inzicht in drukte op hotspots én inzicht in welke maatregelen genomen kunnen worden om te grote drukte te voorkomen. Goede monitoring door middel van moderne technieken is daarbij een middel om tot een doel te komen.

Basis voor beleid

De crowdmanagement-oplossing van Connection Systems en Royal HaskoningDHV werkt door middel van diverse sensoren, waaronder de uiterst nauwkeurige 3d-sensoren, die volledig geanonimiseerde data verzamelen. Deze sensoren detecteren voetgangers, meten de trajecten die deze afleggen én tellen het aantal mensen op een bepaalde plek. Dit doen de systemen met een uiterst hoge betrouwbaarheid, dit in tegenstelling tot systemen die gebaseerd zijn op bluetooth- en/of wifi-signalen. Zo geven wij een volledig beeld, waarin niemand dubbel of juist helemaal niet geteld wordt. Niet iedereen gebruikt wifi of bluetooth, andere mensen hebben misschien twee apparaten mee die een signaal uitzenden. Dat geeft een vertekend beeld. De gegevens worden geanalyseerd en omgezet in duidelijke inzichten. Voorbeelden van inzichten zijn het aantal aanwezige personen binnen een gebied, het aantal mensen per vierkante meter op specifieke hotstops en de mate waarin mensen zich aan de anderhalve meter afstand houden. Deze inzichten kunnen weer de basis zijn voor maatregelen of beleid.

Als de eindgebruiker tevreden is, is de klant dat ook. Royal HaskoningDHV kijkt daarom vanuit het perspectief van de voetganger: hoe faciliteren we bereikbaarheid op een veilige en prettige manier? Daarvoor zijn analyses beschikbaar en kan Royal HaskoningDHV advies geven aan beheerders. “We kunnen geen maatregelen instellen, maar wel advies geven.” Deze expertise wordt bijvoorbeeld al toegepast in het Vondelpark. Bob Randsdorp (Royal HaskoningDHV): “Het mooie van ons bedrijf en onze benadering zie je echt terug in PedCast, in combinatie met partners zoals Connection Systems bieden we hele mooie oplossingen aan.”

Hele keten

Effectieve en efficiënte crowdmanagement bestaat uit een integraal systeem van hardware, software, advies en begeleiding. Voor de hardwarekant meldt Mehmet Duzenli van Connection Systems zich. “We kunnen de hele keten verzorgen in openbaar gebied. Daarin ontzorgen we de gemeente of de stadsbeheerder ook echt, er hoeven geen wegen opengebroken te worden, geen netwerk aangelegd. We kunnen snel opschalen, ook op tijdelijke basis, onafhankelijk van aanwezige infrastructuur. Dat is soms zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een demonstratie die misschien maar een dag vooraf is aangekondigd, dan is er geen maanden de tijd om daarop voor te bereiden.”, aldus Duzenli. “. Al onze sensoren zijn beproefd en gevalideerd, dus bieden betrouwbare informatie.” De sensoren van Connection Systems zijn in staat fietsers en voetgangers van elkaar te onderscheiden, de verkeersstromen in kaart te brengen en looproutes te identificeren.

Belangrijk bij de implementatie van sensoren in de openbare ruimte is uiteraard de privacy. “Het systeem is opgebouwd vanuit een privacy-by-design filosofie en we voorzien in passende beveiligingsmaatregelen. Dat zie je ook terug in onze ISO-27001 certificatie.”

End-to-end

Connection Systems en Royal Haskoning onderscheiden zich met PedCast 1.5 door een volledige end-to-end oplossing te bieden aan gemeenten en steden. Zo wordt de realtime data geanalyseerd en omgezet naar inzichtelijke informatie over drukte in een dashboard voor de eindgebruiker, zodat vlot de juiste beslissingen genomen kunnen worden. PedCast 1.5 waarschuwt zelfs bij risico’s. Niet achteraf, om vast te stellen waar drukte geweest is, maar proactief drukte voorkomen is daarbij het uitgangspunt. PedCast 1.5 kan drukte voorspellen en zo gebruikt worden bij de planning en inzet van preventieve maatregelen. Het dashboard geeft duidelijk en overzichtelijk de beschikbare informatie en analyses weer. Dit betreft dan niet alleen informatie over drukte of verkeersstromen. Het is zelfs mogelijk om inzicht te geven in hoeveel mensen voldoende – anderhalve meter – afstand houden en hoe vaak dit waarschijnlijk gaat om stellen of families. Deze informatie kan ingezet worden door stadsbeheerders om bijvoorbeeld publiek te informeren via informatiepanelen, zodat burgers zelf slimme beslissingen kunnen nemen. PedCast geeft ook inzicht in historische gegevens, om zo de effectiviteit van maatregelen te kunnen volgen.  

De crowdmanagementsystemen van Royal HaskoningDHV en Connection Systems zijn niet alleen geschikt voor stedelijke gebieden en parken. Zo zijn de systemen ook inzetbaar op stations, vliegvelden, in winkelcentra, pretparken of in ziekenhuizen. De oplossing van Connection Systems en Royal HaskoningDHV heeft zich al bewezen, bijvoorbeeld in het Vondelpark en de afsluiting daarvan in mei van dit jaar.

Dit artikel verschijnt ook in MobiliteitsPlatform 2/2020, vanaf vrijdag - ook online - beschikbaar.

Meer weten?

www.royalhaskoningdhv.com
www.connectionsystems.nl

Foto: Shutterstock