'Flinke stappen vooruit' in ruimte voor lopen op Nationaal Voetgangerscongres

woensdag 7 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober vindt voor de derde keer het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Het thema is dit jaar 'nabijheid'. Vanwege de recente COVID19-maatregelen vindt het congres dit jaar online plaats. Praten over lopen, wat bereik je daar nou mee? Nou, een heleboel, leert het programma van het congres ons.

Zo wordt de Loopaward uitgereikt, een aanmoedingsprijs voor loopinitiatieven. De Agenda Ruimte voor Lopen wordt gelanceerd, waarin 40 overheden en instellingen hun visie - en acties - ontvouwen om de komende jaren meer ruimte voor lopen te creëren. En de City Deal Ruimte voor Lopen, waarin gemeenten, Rijk, instellingen en maatschappelijke partners concrete kansen verkennen en kennis delen over een wandelvriendelijke stad, wordt afgetrapt.

Loopaward

Het platform Ruimte voor Lopen kent de Loopaward toe aan een initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen, impact heeft en andere projecten inspireert. Uit de 29 inzendingen koos de jury onder voorzitterschap van Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Daan Zandbelt, vier initiatieven: Dorpsommetje, Gezond Natuur Wandelen, Singelpark Leiden en Vitamine ABC. Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres wordt de winnaar van de eerste Loopaward bekendgemaakt! Lees meer over de Loopaward.

Agenda Ruimte voor Lopen

Veertig overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zijn inmiddels verenigd in het platform Ruimte voor Lopen. Samen lanceren deze partners tijdens het Nationaal Voetgangerscongres hun Agenda Ruimte voor Lopen. De titel van de agenda toont hun ambitie: 'Flinke stappen vooruit'. Met de agenda creëren de partners meer ruimte voor lopen, in het hoofd, in beleid en buiten. De agenda bestaat uit een toekomstbeeld waarin de ideale situatie in 2040 geschetst wordt, een koers met de ambities voor de periode tot 2030 en concrete activiteiten voor de komende vier jaar. Lees meer over de Agenda Ruimte voor Lopen.

City Deal Ruimte voor Lopen

Wat zijn eigenlijk de randvoorwaarden voor de 'ideale voetgangersstad'? Hoe hangt een loopvriendelijke omgeving samen met vraagstukken rond mobiliteit, gezondheid en veiligheid? Op deze en andere vragen zoekt de City Deal Ruimte voor Lopen de komende vier jaar antwoorden. Niet achter bureaus of in vergaderzalen, maar in de stad. Door pilots en experimenten in deelnemende steden te ondersteunen en gezamenlijk te leren van de ervaringen hiermee, belichamen de partners in deze City Deal 'learning by doing'. Meer over de partners en ambities van deze City Deal en het instrument 'City Deal' zelf op: Agendastad.nl.

Meer info / Aanmelden Nationaal Voetgangerscongres

En dit zijn nog maar drie mijlpalen waarmee wandelen dankzij het door Acquire georganiseerde Nationaal Voetgangerscongres nog meer de wind in de rug krijgt. Dan hebben we nog niet eens over de lancering van het boek ‘Loop!’ van stedenbouwkundige Annemieke Molster en alle vervolgstappen die uit de discussies en presentaties tijdens het congres zullen voortkomen! Of de keynote speech van Twan Huys.

Deelnemen aan het congres is nog mogelijk. Deelnemers ontvangen onder andere een exemplaar van het boek Loop! Schrijf u nu in.

Lees verder

Provincie Noord-Holland geeft fietsers en voetsers langer groen licht

27 okt om 09:33 uur
De provincie Noord-Holland neemt maatregelen om ook op drukke kruispunten voldoende ruimte voor fietsers en…
Lees verder »

Nationaal Voetgangerscongres: de voetganger op een voetstuk

12 okt om 14:57 uur
Op donderdag 8 oktober troffen professionals op het gebied van voetgangers en lopen elkaar, digitaal, op het…
Lees verder »

Kortrijk, Deinze en Boecholt: Fietsgemeente/Fietsstad 2020

6 okt om 16:44 uur
De gemeente en steden Kortrijk, Deinze en Boechout zijn op 6 oktober tijdens het VSV-Fietscongres bekroond tot…
Lees verder »

Nominaties bekend voor eerste LoopAward

30 sep om 15:44 uur
De jury van Ruimte voor Lopen heeft uit alle inzendingen vier loopinitiatieven genomineerd voor de eerste…
Lees verder »

Annemieke Molster, auteur van ‘Loop!’ op Verbindingsfestival #2

23 sep om 15:33 uur
Annemieke Molster, stedenbouwkundige en onderzoeker presenteert op 8 oktober haar boek ‘Loop!’ op het Nationaal…
Lees verder »

Student aan het woord: wat is het belang voor een goede looproute?

21 sep om 10:56 uur
Om mensen meer te laten lopen moet nagedacht worden over looproutes. Het ontwerpen van een voetgangersnetwerk kan…
Lees verder »

Rotterdam start experiment Veilige Schoolomgeving

15 sep om 14:55 uur
Om het veiliger voor kinderen te maken in de buurt van hun basisschool, start Rotterdam het verkeersexperiment…
Lees verder »

De kracht van verbinden

15 sep om 10:23 uur
Programmamanager voetgangersbeleid voor IenW en coördinator Platform Ruimte voor Lopen , Filip van As vertelt over…
Lees verder »