Groningen test op afstand bestuurbare trein

donderdag 20 januari 2022

In navolging van een eerdere proef met de zelfrijdende trein, gaat de provincie Groningen in samenwerking met NS, Arriva en ProRail komende zomer van start met het testen van een op afstand bestuurbare trein
(Bron: RTV Noord).

De provincie Groningen en Arriva waren gezamenlijk al een tijdje bezig met deze ontwikkeling. Toen NS en ProRail ook aanhaakten kwam het proces in een stroomversnelling en werden snel stappen gezet.

Machinist kan thuiswerken

In de op afstand bestuurbare trein hoeft de machinist niet fysiek in de besturingskamer aanwezig te zijn, de machinist kan op afstand het zelfrijdende trein systeem inschakelen. Bij de vorige proef met de zelfrijdende trein was nog wel fysieke aanwezigheid van een machinist nodig om het systeem in en uit te schakelen.

De proef

De testritten worden voornamelijk in de nachturen uitgevoerd. In de toekomst zal het systeem met name handig zijn om de personeelsdruk in de nachtelijke uren op te vangen. De op afstand bestuurbare trein gaat rijden tussen het hoofdstation in Groningen en rangeerterrein De Vork (Groningen) en tussen het hoofdstation in Groningen en het rangeerterrein bij Onnen. De proef moet uitwijzen of het systeem veilig kan worden ingezet. Uit de voorgaande proef is in ieder geval gebleken dat de trein tot wel 30 procent minder brandstof verbruikt en punctueler kan rijden. De totale kosten van de proef worden geraamd op 2,5 miljoen euro.