Hondenpis ook slecht voor lichtmasten

dinsdag 11 januari 2011
timer 2 min
Hondenpis tast lichtmasten aan Strooizout en hondenpis zijn uiteindelijk funest voor lichtmasten. De zouten en zuren vreten zich in en een mast die jarenlang gebruikt is als pispaaltje kan uiteindelijk worden afgeschreven. Met een speciale machine kan de toestand van de lichtmast worden gemeten.
Hondenpis ook slecht voor lichtmasten

 

Eenvoudige test


Om te beoordelen of een mast aan vervanging toe is, moet niet alleen gekeken worden naar het aantal jaren dat een mast in gebruik is of naar het 'uiterlijk' van een mast. Een eenvoudige test kan aangeven of een mast vervangen moet worden. Hiermee kan een gemeente veel geld besparen.

Supersonisch


Rei-Lux uit Vught test masten met behulp van een supersonisch uitziend apparaat. Met lasers kan men diep in de grond kijken en zo bepalen of de mast onder de aarde afgebroken is. Ook meten ze hoe stevig de masten staan. Met het apparaat kan een storm nagebootst worden (de mast wordt bewogen), de computer laat vervolgens zien hoe stevig een mast nog is.

Verslag


De analyse is overigens uitgebreider dan alleen de stabiliteit van de lichtmasten. De medewerkers maken ook een verslag van wat hen verder opvalt. Zo zijn reclameborden een extra obstakel; de panelen vangen veel extra wind.

Meest voorkomende oorzaken


Achterstallig onderhoud en zwerfstromen (ondergronds elektrische stromen) zijn naast hondenpis en strooizout de meest voorkomende oorzaken van aangetaste lichtmasten. Rei-Lux Benelux is het enige bedrijf in Nederland dat zich met dit preventieve werk bezighoudt. Het apparaat is een Duitse uitvinding, waarop het Brabantse bedrijf het patent heeft.
 

Terug naar overzicht producten >>>