Industrial Research Congres

maandag 3 november 2014
timer 2 min
Op donderdag 27 en vrijdag 28 november organiseren Museum Boerhaave en Stichting Historie der Techniek (SHT) het congres: 'Industrial Research: Past and Future', in Museum Boerhaave te Leiden.

Het stimuleren van innovaties en het verwerven van kennis staan internationaal hoog op de agenda. In de hedendaagse discussies over innovaties wordt het lange termijn perspectief vaak uit het oog verloren. De blik lijkt uitsluitend gericht op de toekomst. Het congres wil daarin verandering brengen door in beeld te brengen hoe het bedrijfsleven in de laatste anderhalve eeuw vorm gaf aan innovatieprocessen. Het gaat om het identificeren van factoren en actoren die bepalend waren voor het innovatief vermogen van bedrijfstakken en grote ondernemingen en de invloed daarvan op huidige en toekomstige ontwikkelingen.

 

Phil Scranton (Rutgers University, USA) en Harry Lintsen (Technische Universiteit Eindhoven) zullen in hun keynote lectures de bredere context in beeld brengen. In een reeks parallelle sessies komen vervolgens innovatieprocessen in de chemie, de voedingsmiddelenindustrie, de zuivelindustrie, de olie-industrie en de ICT-sector aan bod. Sprekers zijn onder andere Ernst Homburg, Keetie Sluyterman, Mila Davids, Eric Berkers en Jan Korsten. Er is nadrukkelijk gekozen voor een koppeling met het hedendaagse debat over innovatie. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zullen daarom optreden als op als commentatoren en vanuit ondernemingsperspectief hun visie geven op het historisch onderzoek.


Het congres moet ook hiaten in de beschikbare kennis zichtbaar maken en de uitdagingen voor toekomstig nationaal en internationaal onderzoek. Het formuleren van een toekomstige onderzoeksagenda staat centraal in twee paneldiscussies aan het begin en aan het eind van het congres.

 

Locatie: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden.

Voertaal: Engels

Het voorlopige programma vindt u op de SHT website.

Deelname fee is 100 euro (inclusief lunch en diner), voor studenten en promovendi geldt een gereduceerd tarief van 60 euro.