Kortrijk, Deinze en Boecholt: Fietsgemeente/Fietsstad 2020

dinsdag 6 oktober 2020

De gemeente en steden Kortrijk, Deinze en Boechout zijn op 6 oktober tijdens het VSV-Fietscongres bekroond tot Fietsgemeente/Fietsstad 2020 door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. In totaal negen Vlaamse steden en gemeenten waren eerder dit jaar door 24.000 Vlaamse fietsers genomineerd als kanshebbers voor de titel. Fietsgemeente/Fietsstad 2020 is een initiatief van de Vlaamse Stichting  Verkeerskunde in samenwerking met de Vlaamse Fietsersbond.

 

De prijs werd uitgereikt tijdens het online Fietscongres van 6-9 oktober dat de VSV organiseerde met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met Fietsberaad Vlaanderen en de Stad Antwerpen. Het is de vierde keer dat deze titels worden toegekend, na eerdere edities in 2012, 2015 en 2018. Kortrijk valt voor de eerste keer in de prijzen, Deinze en Boechout waren eerder al winnaar.

Negen genomineerden, drie winnaars

Eind 2019 konden alle Vlaamse fietsers hun favoriete fietsgemeente of -stad beoordelen op fietsveiligheid en fietscomfort. De drie gemeenten of steden met de hoogste scores gingen vervolgens door naar de tweede ronde, in drie categorieën: meer dan 50.000 inwoners; tussen 20.000 en 50.000 inwoners; en minder dan 20.000 inwoners. Deze, in totaal negen genomineerden werden vervolgens diepgaand doorgelicht. Uit deze analyse werden de drie winnaars benoemd. 

Categorie 1, Kortrijk: de fietsprojecten staan niet op zichzelf 

Kortrijk heeft de uitgesproken ambitie om de meest fietsvriendelijke centrumstad van Vlaanderen te worden. Door tal van ingrepen geeft de stad meer ruimte aan voetgangers en fietsers om zo een gezondere leefomgeving te creëren met minder verkeersslachtoffers. Kortrijk heeft een sterke, coherente visie uitgebouwd en werkt vlot samen met alle partijen. De vele projecten kaderen steeds in één visie en staan dus niet op zichzelf. De voorbeeldrol van het bestuur is indrukwekkend, de stad is hiermee een voorbeeld voor alle andere steden op het vlak van een integrale fietsvisie en -beleid. 

Categorie 2, Deinze doorbereken van barrières met fietsbruggen en -tunnels

Deinze beschouwt het terugdringen van het aantal verkeersongevallen en slachtoffers en het verbeteren van de verkeersleefbaarheid als de belangrijkste argumenten om te kiezen voor duurzame mobiliteit. Om het fietsgebruik te bevorderen, zet Deinze in op het doorbreken van barrières door de aanleg van fietsbruggen en -tunnels. Het volledige stadscentrum werd omgevormd tot een fietszone. Deinze plaatst de fiets nog steeds op de eerste plaats en neemt haar voorbeeldrol als fietsgemeente ter harte. Ook op bovenlokaal vlak is de stad een voortrekker in het fietsbeleid.

Categorie 3, Boechout: Zone 30 is standaard, tenzij

Boechout zet in op de uitbouw van 30km-wegen en fietsroutes om ontbrekende schakels in het fijnmazige netwerk te realiseren. Hierin wordt zone 30 de standaard in de gemeente, tenzij anders aangegeven, en sluiproutes worden aangepakt met verkeersknips. Met de maatregelen toont Boechout aan dat een doordacht fietsbeleid aan de rand van een grootstedelijk gebied wel degelijk mogelijk is, en zelfs vooruitgang kan boeken.

335 miljoen euro voor fietsinfrastructuur in 2021

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters feliciteerde de winnaars en looft alle Vlaamse steden en gemeenten die werk maken van een sterk fietsbeleid. En daar draagt de Vlaams regering zelf ook volop aan  bij. De minister maakt bekend dat de regering in 2021 335 miljoen euro vrijmaakt voor fietsinfrastructuur en 300 miljoen euro voor onder meer fietsveiligheid. Fietsen moet een reflex worden voor iedere burger die naar zijn werk, de winkel, sportclub of naar school gaat en fietsen moet de ambitie zijn voor iedere overheid, aldus de minister. De drie bekroonde gemeenten en steden ontvangen een subsidie van 50.000 euro voor verdere investeringen in fietsvoorzieningen.

Lees verder

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »

Volop kansen voor aantrekkelijke ommetjes

22 dec 2020
In MobiliteitsPlatform pleiten wij voor meer aandacht in de vakwereld voor het ommetje, een korte aantrekkelijke…
Lees verder »

Wandelnet en Fietsersbond presenteren kennisplatform Werken In Beweging

11 nov 2020
Wandelnet en de Fietsersbond presenteren samen met werkgevers het nieuwe kennisplatform www.werkeninbeweging.nl.…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland geeft fietsers en voetsers langer groen licht

27 okt 2020
De provincie Noord-Holland neemt maatregelen om ook op drukke kruispunten voldoende ruimte voor fietsers en…
Lees verder »

Nationaal Voetgangerscongres: de voetganger op een voetstuk

12 okt 2020
Op donderdag 8 oktober troffen professionals op het gebied van voetgangers en lopen elkaar, digitaal, op het…
Lees verder »

'Flinke stappen vooruit' in ruimte voor lopen op Nationaal Voetgangerscongres

7 okt 2020
Op donderdag 8 oktober vindt voor de derde keer het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Het thema is dit jaar '…
Lees verder »

Nominaties bekend voor eerste LoopAward

30 sep 2020
De jury van Ruimte voor Lopen heeft uit alle inzendingen vier loopinitiatieven genomineerd voor de eerste…
Lees verder »

Annemieke Molster, auteur van ‘Loop!’ op Verbindingsfestival #2

23 sep 2020
Annemieke Molster, stedenbouwkundige en onderzoeker presenteert op 8 oktober haar boek ‘Loop!’ op het Nationaal…
Lees verder »