Laserlicht verhoogt veiligheid wegwerker

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Bij wegwerkzaamheden plaatsnamen op borden doorstrepen met laserlicht: behalve grote tijdwinst voor de aannemer levert dit systeem grotere veiligheid voor de wegwerkers op.
Laserlicht verhoogt veiligheid wegwerker



Eerste praktijkproef


Tot tweemaal toe de hoogwerker in om tape aan te brengen en te verwijderen hoeft niet meer. HOKA Verkeerstechniek, onderdeel van BAM Wegen, ontwikkelde het lasersysteem. Een eerste praktijkproef met InstantSign  is succesvol afgerond. Het laserlicht wordt vanaf een kar of een busje vanuit de berm op de borden gericht. De lichtbundel streept de naam van de plaats die in verband met de werkzaamheden tijdelijk niet bereikbaar is, met één druk op de knop door. De zichtbaarheid van de geprojecteerde balk is volgens HOKA goed zichtbaar: overdag, 's avonds en onder verschillende weersomstandigheden.

Verdere verfijning


Bij de praktijkproef, die met groen licht is uitgevoerd tijdens de tunnelsluitingen op de A73 bij Roermond, is aan 130 weggebruikers gevraagd wat zij vonden van het laserlicht op de borden. De proef is uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat Limburg, de provincie Limburg en de gemeente Roermond. De betekenis van de geprojecteerde strepen en kruizen bleek goed over te komen. In een vervolg op de proef worden de opmerkingen van de automobilisten meegenomen in de verdere verfijning van het systeem.


bekijk hier een filmpje

 


Bron: Cobouw
 

Terug naar overzicht producten >>>