LED-verlichting Vlaketunnel feit

dinsdag 17 augustus 2010
timer 2 min
Al eerder berichtte VIB over de Vlaketunnel in Zeeland, die als eerste ter wereld volledig is verlicht met LED-lampen. De verlichting wordt nu getest, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.
LED-verlichting Vlaketunnel feit

 

Klachten


Toen de LED-verlichting net was aangelegd, ontving Rijkswaterstaat nog diverse klachten. Het licht was te fel. Inmiddels is dat gedimd en zijn er geen klachten meer. Toch gaat Rijkswaterstaat na de zomer beginnen met nieuwe testen; de instellingen worden geoptimaliseerd. “Het gaat met name om beleving”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Hoe beleeft een automobilist het licht als hij de tunnel binnenrijdt, als hij erin rijdt en als hij er weer uitgaat.” Uiteindelijk wil Rijkswaterstaat in veel meer tunnels in het land LED-verlichting aanleggen.

Natriumlampen


Tunnels in Nederland worden doorgaans verlicht met natriumlampen. Hoewel LED-verlichting op dit moment nog duurder in aanleg is, verwacht Rijkswaterstaat dat het over een jaar al goedkoper is dan de natriumlamp. De Vlaketunnel, die in 1976 werd geopend, ligt in Zuid-Beveland en is onderdeel van de A58 (Bergen op Zoom-Vlissingen) en loopt onder het Kanaal van Zuid-Beveland door.

Gelijkmatiger verdeeld


Het voordeel van led-verlichting is dat het licht gelijkmatiger kan worden verdeeld door de tunnel en dat het op verschillende manieren kan worden ingesteld voor een beter effect. Bovendien heeft het 90 procent minder onderhoud nodig en verbruikt het minder stroom.

Rijkswaterstaat Duurzaam


Nog nooit eerder is in een tunnel zowel de ingangs- als de interieurverlichting in led uitgevoerd. De Vlaketunnel profiteert dan ook als eerste van de voordelen die LED-verlichting met zich meebrengt. De renovatie van de Vlaketunnel is met het aanbrengen van volledige LED-verlichting een belangrijk project binnen het programma Rijkswaterstaat Duurzaam. Dit programma heeft onder andere tot doel het energieverbruik in installaties en objecten van Rijkswaterstaat terug te dringen.

Bron: Telegraaf.nl

Lees ook: 'Eerste led-verlichte tunnel ter wereld' en 'Zeeuwse Vlaketunnel eerste in Europa met led-lijnverlichting'  
 

Terug naar overzicht nieuws >>>