Nieuwe data komen beschikbaar voor betere veiligheid op de weg

maandag 22 december 2014
timer 2 min
Twee Europese verordeningen verplichten lidstaten om een nationaal toegangspunt voor veiligheidsberichten (actie C) en vrachtwagenparkeerinformatie (actie E) aan te wijzen. Het doel van de verordeningen is om de toegang tot de data en de kwaliteit van informatiediensten te verbeteren. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft ervoor gekozen om het toegangspunt bij NDW onder te brengen voor de jaren 2015-2017.

Veiligheidsberichten hebben betrekking op acuut gevaarlijke situaties op de weg, zoals spookrijder gesignaleerd, tijdelijk glad wegdek of obstakels op de weg. Voor de verkeersveiligheid is het van groot belang dat weggebruikers snel geïnformeerd worden als deze situaties zich voordoen. De rol van het toegangspunt is om aanbieders van verkeersinformatiediensten vanuit een centraal loket te informeren over de beschikbaarheid van dergelijke data. Daarvoor richt het toegangspunt een digitale etalage in. Partijen die de gegevens willen gebruiken zien in één oogopslag welke datasets beschikbaar zijn, wie de eigenaar van de data is en welke voorwaarden er gelden om deze data te gebruiken. Partijen die over relevante datasets beschikken zijn verplicht om dit bekend te maken bij het toegangspunt. Op de website van het toegangspunt staat een beschrijving van de dataset en een link naar de aanbieder van de desbetreffende data. Aanbieders en afnemers van deze data treden zelf met elkaar in contact om afspraken te maken over het gebruik ervan.

 

Informatie over parkeerplaatsen voor vrachtwagens

Bij vrachtwagenparkeerinformatie gaat het om zowel statische als dynamische gegevens over parkeerplaatsen. Statische gegevens zijn bijvoorbeeld: het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens, de ligging van het parkeerterrein en de beschrijving van de beveiliging van het terrein. De dynamische gegevens geven informatie of een terrein open is en hoeveel parkeerplaatsen er op dat moment beschikbaar zijn. Het toegangspunt zorgt voor de verzameling en opslag van de statische gegevens en van de beschrijvingen (metadata) van de beschikbare datasets van zowel de statische als dynamische gegevens. Deze data worden gratis ter beschikking gesteld aan aanbieders van verkeersinformatiediensten. Ook de dynamische gegevens kunnen beschikbaar komen via het toegangspunt, maar daarvoor moet de aanbieder van de dataset toestemming verlenen.

 

Het nationaal toegangspunt gaat in de zomer van 2015 van start. Partijen die betrokken zijn bij de gegevenslevering of -afname worden nader geïnformeerd.