O.a. Betuwepad genomineerd voor 'Beste nieuwe Benelux-wandelroute 2023'

dinsdag 17 januari 2023

Er zijn drie Nederlandse wandelroutes genomineerd voor de titel: Beste nieuwe Benelux-wandelroute 2023, waaronder het net nieuwe Betuwepad. Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs te Gent op 18 februari 2023 zal de jury bekendmaken welke route de titel mag dragen. 

Betuwepad, een nieuwe wandelroute van zo'n 146 kilometer die begint en eindigt in Tiel, bestaat nog maar net. De route heeft het gepresteerd om door te dringen tot de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2023.

De afgelopen maanden heeft de jury een shortlist van wandelroutes ontwikkeld. De juryleden hebben kandidaten in de praktijk uitgetest en zijn zo van vijftien naar vijf wandelroutes voor de shortlist gegaan. Zaken als ondergrond, bewegwijzering, achtergrondinformatie en thematiek van de route waren onder andere criteria waar de jury rekening mee hield. Alleen nieuwe of recentelijk ingrijpende gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking voor de trofee die aan de verkiezing is verbonden.

5 wandelroutes op de shortlist 

De vijf geselecteerde routes van de shortlist zijn, in alfabetische volgorde:

In september overhandigde Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) het eerste exemplaar van de wandelgids aan Peter van 't Hoog (gedeputeerde Provincie Gelderland). Inmiddels hebben al heel wat wandelaars van de route genoten. 

Verder zijn er nog twee Nederlandse routes in de shortlist gekomen. Als eerste, het Stellingpad. Een prachtige route door zuid-oost Friesland. Het in totaal ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. En kruist hierbij tal van slingerende riviertjes en beekjes zoals De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert. Het hele pad bestaat uit 15 etappes van 12 tot 28 km. Nieuw is, en dit is de eerste gids die daar gebruik van maakt, dat de route geen eigen markering kent maar is gekoppeld aan het landelijke wandelknooppunten netwerk. 

Daarnaast doet ook de Heuvelrughike mee. De Heuvelrughike is te bewandelen in vijf etappes. Je komt hierbij door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallenlandschap van de Heuvelrug. Welgestelden bouwden er buitenhuizen en Napoleons soldaten bivakkeerden er. Nu wandel je er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs te Gent op 18 februari 2023 zal de jury bekendmaken welke route de titel Beste nieuwe Benelux-wandelroute mag dragen.