Politie wil kentekengegevens bewaren

woensdag 9 november 2016
timer 2 min
De Tweede Kamer heeft op 8 november een voorstel aangenomen, waardoor reisbewegingen van alle automobilisten vier weken in een politiedatabank kunnen belanden. Dat stelt privacywaakhond PrivacyFirst. Betekent dit dat de politie zomaar ieders kentekeninformatie kan bewaren?

Het ligt genuanceerder dan dat, aldus Patrick Potgraven van de Verkeersinformatie Dienst (VID). Volgens de wet mogen camerabeelden momenteel 24 uur bewaard worden. In dit wetsvoorstel wordt de Politiewet opgerekt en mag de politie éígen gegevens bewaren. Dus niet cameragegevens afkomstig van bijvoorbeeld de VID. Die beelden worden gebruikt om verkeersgedrag bij te houden.

Uit navraag bij Vincent Böhre van PrivacyFirst blijkt, dat de politie wel toegang heeft tot bijvoorbeeld trajectcontrolecamera’s langs de kant van de snelweg of bij de landsgrenzen. “Maar tot camera’s die gebruikt worden om verkeersstromen in kaart te brengen, krijgen ze geen toegang. Die beelden zijn veel te grof voor automatic numberplate recognition (ANPR), daar valt geen kenteken op te herkennen.”

Beelden afstaan

Wel kan de politie camerabeelden bij de Verkeersinformatie Dienst opvragen, als er sprake is van strafrechtelijk onderzoek. “Dat staat in die Politiewet. Dat was altijd al zo en dat blijft zo”, vertelt Potgraven. “Dus voor ons verandert er niets.”

Volgens Böhre kan het echter wel een internationaal dilemma worden, omdat cameragegevens bij de landsgrenzen mogen worden gebruikt. Dan worden verkeersstromen van en naar Duitsland ook gemeten. Daarom heeft zijn privacyagentschap hiervan melding gemaakt bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Maar voor het zover is, moet eerst de Eerste Kamer nog uitspraak doen. Böhre hoopt op een hoorzitting. “Dan gaat de Eerste Kamer deskundigen horen. Wij verwachten dat wij dan ook uitgenodigd worden”, aldus de voorman van Privacy First.