Pratende verkeerslichten in Rotterdam

dinsdag 23 november 2010
timer 2 min
De gemeente Rotterdam heeft in overleg met RET bij de tramhaltes op het Hofplein nieuwe negenogen (verkeerslichten bestemd voor lijnbussen en trams) geplaatst. Deze zijn uitgerust met wachttijdvoorspellers van Vialis, waardoor de trambestuurder exact weet hoe lang hij/zij nog voor rood licht moet wachten.
Pratende verkeerslichten in Rotterdam

 

Tramdeuren langer open


Hierdoor kunnen de tramdeuren langer worden opengehouden als er nog tijd is. De kans dat reizigers naar een tram komen rennen terwijl de deuren dicht gaan, waarna de dichte tram vervolgens nog een minuut op groen licht wacht, is hiermee een stuk kleiner geworden.

Sound Processor


Naast deze voor het openbaar vervoer unieke wachttijdvoorspeller, zijn de verkeerslichten op het Hofplein tevens voorzien van de nieuwe 'Vialis Sound Processor'. Dit nieuwe Vialis-product kan verschillende geluiden produceren, variërend van een brugbel tot gesproken tekst. Voor de toepassing op het Hofplein heeft de RET een speciale geluidssample laten maken. Met een geluidssignaal en de gesproken tekst “let op, deze tram vertrekt” worden passagiers en omstanders geïnformeerd over het vertrekkende voertuig, hetgeen bijdraagt aan de veiligheid om en nabij de tramhalte. Daarnaast worden reizigers gewaarschuwd dat de tram gaat rijden, zodat men niet meer kan instappen. Het geluid wordt afgespeeld als de wachttijdvoorspeller bijna aan het eind is.

Onbegrip weggenomen


Door het plaatsen van de wachttijdvoorspellers en de Vialis Sound Processor wordt onbegrip bij de reiziger weggenomen. Als de proef op het Hofplein slaagt, kijken de RET en de gemeente Rotterdam of de wachttijdvoorspeller en de Vialis Sound Processor ook op andere tramstations in gebruik worden genomen.
 

Terug naar overzicht producten >>>