Provincie Noord-Holland stimuleert verkeersveiligheid van kwetsbaren

donderdag 8 december 2022

In Noord-Holland is het verkeersveilige gedrag van ouderen en kinderen een prioriteit. Kinderen die worden aangeleerd zich verkeersveilig te gedragen, passen dat de rest van hun leven toe. Onderzoek wijst uit dat ouderen op de fiets relatief een groter risico lopen op de fiets. Organisaties die zich inzetten voor verkeersveiligheid bij ouderen of verkeerseducatie bij kinderen, kunnen in 2023 subsidie aanvragen bij de provincie.

Landelijke cijfers laten zien dat de onveiligheid op de weg toeneemt. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers helaas toe. Vooral schoolgaande kinderen en ouderen op de fiets zijn kwetsbaar. De provincie investeert daarom in verkeerslessen op school en ondersteunt het programma Doortrappen, zodat ouderen gezond en veilig actief blijven”

Verkeerseducatie & Doortrappen

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat als jongeren al van kinds af aan verkeersveilig gedrag aanleren, ze dat de rest van hun leven toepassen. De provincie Noord-Holland stelt meer dan 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2023. Organisaties die verkeerslessen op scholen aanbieden, kunnen vanaf maandag 3 januari tot en met donderdag 17 februari 2023 subsidie aanvragen voor projecten (buiten de Vervoerregio Amsterdam). Meer informatie over de subsidies is te vinden op www.noord-holland.nl/.

Buiten de verkeersveiligheid, is fietsen gezond, ook als je al wat ouder bent. Maar, de wat oudere fietsers zijn ook kwetsbaar: uit data blijkt dat zij een groter risico lopen in het verkeer. Het programma ‘Doortrappen’ helpt om ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag, de risico’s in het verkeer en beschermingsmiddelen. De provincie stelt 160.000 euro beschikbaar aan subsidies voor gemeenten in 2023 (voor projecten buiten de Vervoerregio Amsterdam). Een nieuw deelnemende gemeente kan maximaal 10.000,- euro subsidie ontvangen. Een gemeente die al eerder Doortrap-activiteiten heeft ontwikkeld met de subsidie van de provincie, krijgt 5.000 euro. Gemeenten die doortrapprogramma’s gaan organiseren kunnen vanaf dinsdag 10 januari tot en met donderdag 1 juni 2023 (17:00 uur) subsidie aanvragen. De subsidieregeling ‘Subsidie Doortrappen Noord-Holland 2023’ staat op www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies. Meer informatie over het landelijke programma ‘Doortrappen’ is te vinden op www.doortrappen.nl.

Schoon en veilig

De provincie Noord-Holland zet sterk in op verduurzamen van de provincie. Ze laten weten dat ze willen helpen om de inwoners schoon en veilig op hun bestemming te krijgen, daarom zijn er aardig wat subsidies beschikbaar voor projecten als deze. Ze hopen hiermee wegen duurzaam en veilig in te richten, te investeren in educatie en files in de provincie te verminderen.