Slimme verlichting in Zwijndrecht

donderdag 28 oktober 2010
timer 2 min
Het fietspad aan het Ter Steeghepad in Zwijndrecht heeft 'slimme verlichting' gekregen, die uniek is in Nederland. De verlichting is in alle opzichten duurzaam. Een tijdschakelaar regelt dagelijks de lichtintensiteit en de branduren. 
Slimme verlichting in Zwijndrecht



Spitsuren en daluren


Zo branden de energiezuinige lampen in de spitsuren volop, in de daluren op halve kracht en tussen middernacht en tot aan de ochtendspits niet. Deze vorm van verlichten bespaart de gemeente circa 70 procent ten opzichte van traditionele verlichting.

Duurzaam veilig


Het pad heeft het jarenlang zonder verlichting moeten doen. De gemeente ontving een toenemend aantal verzoeken om het pad te verlichten. Vooral in de donkere maanden werd dit pad als onveilig ervaren. Het pad wordt in de ochtend- en namiddagspits veel door scholieren gebruikt, terwijl 's avonds vooral sporters het pad gebruiken om de achterliggende sportvoorzieningen te bereiken. Na middernacht wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van het fietspad en gaat de verlichting uit. De gekozen toepassing is duurzaam veilig en nieuw in Nederland.

Samenwerking


De gemeente is tot deze oplossing gekomen in overleg en samenwerking met CityTec. CityTec beheert als dochteronderneming van Eneco de openbare verlichting voor de gemeente. Bij dit project is ledverlichting gebruikt.

Nacht van de nacht


De unieke verlichting langs het Ter Steeghepad past uitstekend in de campagne Nacht van de Nacht. Deze campagne vraagt aandacht voor het behoud van de donkere nacht en draagt bij aan energiebesparing en het energiezuiniger maken van de samenleving. Het doel is om mensen bewust te maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om de lichtvervuiling terug te draaien. Tijdens de Nacht van de Nacht, zaterdag 30 oktober 2010, brandt in het gemeentehuis alleen de noodverlichting en wordt de verlichting van de spoorbrug gedoofd.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>