Spookfiledienst: nieuwe en snellere data-infrastructuur testen

woensdag 20 april 2016
timer 3 min
Weggebruikers op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven kunnen sinds deze week een nieuwe en snellere data-infrastructuur testen voor de zogenaamde Spookfiledienst. Op het traject Tilburg – Eindhoven zorgen 34 wifi-kastjes langs de weg ervoor dat de spookfile-apps ZOOF en Flowpatrol real-time informatie kunnen geven over de verkeerssituatie. Hierdoor worden weggebruikers geïnformeerd over files en opstoppingen verderop in het verkeer en kunnen ze tijdig hun snelheid terugbrengen.

Deze nieuw ontwikkelde techniek is ook in te zetten als basis voor talloze andere mobiliteitsdiensten en maakt het mogelijk dat weggebruikers in toenemende mate sneller, veiliger, prettiger en betrouwbaarder reizen.

 

Nieuwe mobiliteitsdiensten

De provincie Noord-Brabant is opdrachtgever van het project, dat onderdeel is van het landelijke programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Markt, overheid en kennisinstellingen werken hierin nauw samen om de bereikbaarheid van de drukste regio’s in ons land te verbeteren, onder meer door gebruik te maken van intelligente transport services.


Met de spookfiledienst als basis ontwikkelen de projectpartners bouwstenen voor nieuwe mobiliteitsdiensten in de auto. Denk hierbij aan een waarschuwingssysteem voor wegwerkzaamheden, weersomstandigheden of voor een naderende ambulance, of een systeem dat communiceert met verkeerslichten en zo informatie geeft over de ‘tijd tot groen’ of prioriteit kan geven aan bepaalde verkeersstromen. Met zulke nieuwe diensten helpen weggebruikers zichzelf en elkaar en wordt verkeer een stuk goedkoper, sneller, schoner en efficiënter.


Talking Traffic-kit

Voorlopig maken de spookfilediensten van FlowPatrol en ZOOF nog als enige gebruik van de nieuwe infrastructuur. Vanaf deze week kunnen mensen die regelmatig op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven rijden, hun spookfiledienst uitbreiden en zo deelnemen aan de test. Ze krijgen hiervoor een speciaal kastje, een zogenoemde Talking Traffic-kit, in hun auto. Deze kit wordt verbonden met de smartphone en zorgt voor een snelle communicatie met de wifi bakens, waardoor real time rijadviezen op maat in de auto gegeven worden.


Met deze ontwikkelingen wordt gebruik gemaakt van meerdere telecommunicatietechnieken. De apps blijven overigens ook met de al eerder ingezette 3/4G-techniek te gebruiken. In Nederland is men door de smartphone altijd en overal verbonden, en dit wordt nu ook gebruikt voor ondersteuning tijdens het rijden.


Internationale standaarden

De projectpartners van Spookfiles A58 ontwikkelden de architectuur en infrastructuur, waarop al dit soort diensten aan te sluiten zijn. Daarnaast ontwikkelen ze ook een systeem voor databeveiliging en werkten protocollen uit voor de wijze waarop ze samenwerken. Daarmee kunnen nieuwe diensten snel geïmplementeerd worden.


Internationale afspraken en regelgeving vormden hierbij de basis. Doordat de bouwers alles baseren op internationale standaarden, kan wat in Brabant getest wordt binnen afzienbare tijd al van betekenis zijn op veel grotere schaal, zowel binnen als buiten Nederland. Zo is een waarschuwingsdienst voor wegwerkzaamheden in december al succesvol getest op de A58.Spookfiledienst mee testen

Met de Talking Traffic-kit van de spookfiledienst krijgen mensen signalen over de verkeerssituatie via de app, voordat zij deze door hun voorruit kunnen waarnemen. Dat maakt dat zij prettiger en soepeler door het verkeer kunnen bewegen. Zij kunnen sneller anticiperen en zo schokgolven – de zogenoemde spookfiles – mee helpen te voorkomen. Mensen die de nieuwe techniek mee willen testen, zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij FlowPatrol of ZOOF.


Meer informatie is te vinden op www.spookfiles.nl; meer informatie over het landelijke programma Beter Benutten en andere projecten is te vinden op www.beterbenutten.nl

Lees verder

BAM gebruikt HVO voor het asfaltmaterieel

2 jul om 16:15 uur
Bouwbedrijf BAM Infra gaat Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gebruiken voor het asfaltmaterieel. Met deze brandstof…
Lees verder »

ITS en Fiets: Corona-proof fietsen

1 jul om 12:30 uur
Door de Corona-crisis hebben we overal in Nederland te maken met de 1,5-meter samenleving. Nu per 1 juni steeds…
Lees verder »

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

Een integrale aanpak van crowdmanagement

23 jun om 09:50 uur
De huidige coronacrisis heeft een wezenlijke impact op onze samenleving. Ook op onze mobiliteit: het inrichten van…
Lees verder »

Ontdek de trends in smart mobility

20 mei om 13:47 uur
CCV presenteert het rapport 'Smart Mobility, 15 trends door 11 experts'. In het rapport komen 11…
Lees verder »

Innovatieve aanbesteding voor A348 Arnhem-Dieren

18 mei om 11:06 uur
De provincie Gelderland heeft het wegonderhoud van de A348 Arnhem-Dieren op innovatie wijze aanbesteed. Hierin…
Lees verder »

Wat mobiliteitstrends betekenen voor betaalwijzen

12 mei om 10:22 uur
Tijdens het verzamelen van deskundige inzichten voor ons komende rapport over mobiliteitstrends, werden een aantal…
Lees verder »

Drie provincies werken aan energieopwekkend wegdek

4 mei om 12:27 uur
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant slaan de handen ineen bij de ontwikkeling van…
Lees verder »