Tijdig de juiste ambulanceroute door actuele weginformatie

zondag 11 mei 2014
timer 3 min
Zo snel mogelijk bij de patiënt zijn: cruciaal voor ambulancediensten. Zeker in een kritische situatie waarbij elke seconde telt. Het uitbannen van onnodige vertragingen in aanrijtijd is daarom een belangrijk doel van Regionale Ambulance Voorziening (RAV) IJsselland. Actuele informatie over wegwerkzaamheden is daarbij van wezenlijk belang.

Juiste informatie

Met de juiste informatie kunnen de navigatiesystemen van de ambulances namelijk real time worden ingesteld. De huidige navigatiesystemen houden dan automatisch rekening met de stremming, waardoor de ambulance zo snel mogelijk bij de patiënt is. Daarom wil RAV IJsselland betrokken partijen bewust maken van het belang van het actief gebruiken van de website www.bereikbaaroverijssel.nl. De gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel zijn nauw betrokken bij het initiatief van RAV IJsselland.

 

‘Het kan net d?e rit zijn’

Gerson van Zwieten en Marc de Vries, beide werkzaam op de ambulance bij RAV IJsselland, staat het nog helder voor de geest. Een spannend moment door vervroegde werkzaamheden aan een brug: “We kregen een A1 (spoedrit) van Zwartsluis naar Sintjansklooster. Bij de Blauwe Hand (Giethoorn) stond een bord dat er op korte termijn werkzaamheden uitgevoerd zouden gaan worden aan de brug van Ronduite. Wij hebben onze weg dus vervolgd. Tot onze verbazing stonden we voor een dichte brug! Dat betekende in dit geval dat we terug moesten rijden naar Zwartsluis, en vervolgens via een enorme omweg Sintjansklooster bereikten. Het resultaat? Een flinke overschrijding van de aanrijtijd. Gelukkig was de patiënt niet kritiek, anders was deze wegafzetting funest geweest! Het is dus ontzettend belangrijk dat werkzaamheden tijdig worden doorgegeven. Het kan net d?e rit zijn!”

 

‘Bewust van belang goede informatieverstrekking’

Alwine Allon is werkzaam bij de Provincie Overijssel. Ze geeft aan dat het voor de Provincie ook heel belangrijk is om hulpdiensten zo goed mogelijk te kunnen faciliteren in hun werk. “We zijn ons heel bewust van het belang van goede en vooral tijdige informatieverstrekking aan hulpdiensten. Hulpdiensten schuiven regelmatig aan bij de bouwvergaderingen. Daar zijn we heel blij mee, omdat we op die manier al zo vroeg mogelijk met hen kunnen overleggen.”

 

“Voor veel partijen een echte eye opener”

Gerard Berendschot, projectleider bij RAV IJsselland, is ook heel positief: “Wij merken dat het heel nuttig is om vroeg in het traject betrokken te zijn en contact te hebben met alle partijen. Een werkgroep van vier chauffeurs verzorgt het invoeren van de wegafsluitingen in de centrale computer die verbonden is met de navigatiesystemen in de ambulances. Onze navigatiesystemen ontvangen de informatie dus realtime. Door zowel de projectleiders als de uitvoerders bewust te maken van het nut van goede informatie voor ons als ambulancedienst winnen we veel. We merken dat het voor veel partijen echt een eye opener is dat wij realtime gebruik maken van de beschikbare informatie in ons navigatiesysteem. Waarbij enkele minuten soms letterlijk het verschil kunnen zijn tussen leven en dood.” Het onderwerp leeft ook bij de Zwolse burgers, stelt Wilma Hekman van de gemeente Zwolle: ”Als mensen bijvoorbeeld in een buurt gaan wonen die nog in ontwikkeling is krijgen we wel vragen over de toegankelijkheid voor ambulances. Dat nemen we altijd heel serieus.”

 

Patiëntveiligheidprijs voor Ambulancezorg

Het bewuster maken van projectleiders en wegbeheerders van het belang van het goed en tijdig invoeren van werkzaamheden is onderdeel van ‘Speuren naar deuren’. Daarmee won RAV IJsselland in 2013 de prestigieuze nationale Patiëntveiligheidsprijs voor Ambulancezorg.