'Veilig door 't Veen' winnaar nationale Verkeersveiligheidsprijs 2014

dinsdag 29 april 2014
timer 2 min
'Veilig door 't Veen', een innovatief verkeersveiligheidsproject voor en door inwoners van Witteveen en de Broekstreek (gemeente Midden Drenthe) is door de bezoekers van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC verkozen tot de winnaar van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2014 (NVVP 2014). Het project 'Nul verkeersdoden Brabant' kreeg een eervolle vermelding.

Innovatief project

De jury bestempelde 'Veilig door 't Veen' als een mooi voorbeeld van een innovatief project van de burgers, met een praktische invulling van duurzame bevordering van verkeersveiligheid, werkbaar en herhaalbaar. Het Drentse project is een initiatief van jeugdsoos Enjoy uit Witteveen. Omdat er een aantal verkeersongevallen hadden plaatsgevonden werd besloten samen met bewoners en lokale partijen het thema verkeersveiligheid lokaal onder de aandacht te brengen en het verkeersgedrag positief te beïnvloeden.


Over 'Veilig door 't Veen

Dit kader resulteerde in een aantal acties en projecten, zoals verkeerslessen op twee basisscholen in Witteveen en Balinge en de workshop 'Alcoholvrij op weg' van Verslavingszorg Noord-nederland. Ook is de naastgelegen Broekstreek inmiddels aangesloten, waar aandacht voor verkeersveiligheid en duurzaamheid werd gecombineerd. Dit resulteerde in het vervolgconcept 'Veilig door 't Dorp'. Hiermee kunnen ook andere lokale gemeenschappen meer aandacht aan verkeersveiligheid besteden. 

 

Over de Nationale Verkeersveiligheidsprijs

De Nationale Verkeersveiligheidsprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Dit is op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de ANWB.  De organisatie heeft 22 inzendingen ontvangen en de onafhankelijke jury bestaande uit prof. dr. K.A. (Karel) Brookhuis, onder meer Hoogleraar Verkeer en Transport bij TU Delft en hoogleraar verkeerspsychologie bij Rijksuniversiteit Groningen, J.G.S.M. (Koos) Burgman, algemeen directeur BOVAG en Egbert-Jan Van Hasselt, Landelijk projectmanager Infrastructuur, Politie heeft inmiddels een shortlist gemaakt bestaande uit drie inzendingen.

'Veilig door 't Veen' winnaar Nationale Verkeersveiligheisprijs 2014