Veilig Verkeer Nederland slaat alarm: aantal klaar-overs gehalveerd

woensdag 26 november 2014
timer 2 min
Veilig Verkeer Nederland trekt aan de bel; de veiligheid van kinderen komt in gevaar omdat het aantal verkeersbrigadiers, ook wel bekend als klaar-overs, sterk terugloopt. In de laatste acht jaar is het aantal gehalveerd van 55.000 in 2006 naar 27.000 in 2014. Elk jaar moeten er helaas te veel scholen noodgedwongen stoppen met de inzet van verkeersbrigadiers omdat er te weinig vrijwilligers zijn die dit willen doen.

VVN reikt scholen de helpende hand met het werven en lanceert daarom op woensdag 26 november haar nieuwe campagne “Help ze oversteken” om 12.30 uur met een ludieke actie bij Basisschool de Werveling in Soest . Met deze campagne wil VVN aandacht vragen voor het vrijwilligerswerk als verkeersbrigadier en daarmee ook verkeersbrigades ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers.

 

Verkeersbrigadiers zijn vrijwilligers die nabij scholen worden ingezet om kinderen veilig te laten oversteken. Zij doen dit altijd op de school-thuisroute van kinderen. Zij worden vertegenwoordigd door Veilig Verkeer Nederland die de belangen behartigt van alle verkeersbrigadiers in Nederland. Op dit moment zijn er ongeveer 15.000 volwassenen en 12.000 jeugdverkeersbrigadiers. Zij helpen dagelijks honderdduizenden kinderen bij het veilig oversteken.

 

Uit het recente onderzoek ‘Samen veilig naar School’ van Veilig Verkeer Nederland blijkt, dat nog te veel schoolomgevingen als onveilig worden ervaren door de ouders. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat een veilige oversteek, van en naar school, ouders stimuleert om hun kind eerder zelfstandig naar school te laten gaan, of kiezen zij er eerder voor om de auto thuis te laten staan. Hierdoor stimuleren de verkeersbrigadiers veilig breng- en haalgedrag door ouders wat direct bijdraagt aan een verkeersveilige schoolomgeving. De omgeving van scholen mèt verkeersbrigadiers of een VVN Verkeersouder worden als veiliger ervaren dan scholen die dit niet hebben, aldus dit onderzoek. VVN maakt zich hierover grote zorgen en doet daarom een oproep voor meer verkeersbrigadiers.

 

De aftrap van de campagne vindt plaats bij Basisschool de Werveling, Oude Utrechtseweg 24 te Soest. Op woensdag 26 november om 12:30 uur zal Wethouder Verkeer Van Berkel (zelf ook verkeersbrigadier), de politie, Veilig Verkeer Nederland en de school door middel van een ludieke wervingsactie ouders en omstanders oproepen om verkeersbrigadier te worden.