Zuid-Holland informeert automobilisten

dinsdag 25 januari 2011
timer 2 min
Op belangrijke punten langs snelwegen, provinciale wegen en hoofdwegen in en rondom Den Haag en Rotterdam zijn digitale borden geplaatst waarop informatie over omleidingen, vertragingen, evenementen en P+R locaties wordt getoond.
Zuid-Holland informeert automobilisten

 

Oprichting Regiodesk


Om de meest actuele informatie op de borden te krijgen is een team samengesteld waarin medewerkers van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Den Haag en Rotterdam, de stadsregio Rotterdam en de het stadsgewest Haaglanden samenwerken. Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid- Holland: “Ik ben er trots op dat we vandaag besloten hebben tot de gezamenlijke oprichting van een Regiodesk. De automobilist wil doorrijden van A naar B, zonder zich zorgen te maken van wie de weg is. Door het geven van actuele informatie aan automobilisten is het mogelijk het wegennet optimaal te benutten en de provincie bereikbaar te houden. Dat is goed voor de automobilist, voor het bedrijfsleven en voor de overheden.”

Verkeerscentrale Rhoon

De Regiodesk gaat vanuit één locatie, namelijk de verkeerscentrale in Rhoon, de informatie over de wegen in de regio aansturen. Dat gebeurt zowel bij gewone verkeerssituaties, evenementen als bij calamiteiten. Met name bij calamiteiten is het van belang dat automobilisten op tijd worden omgeleid en informatie krijgen over de beste route in die situatie. De Regiodesk moet al in september 2011 operationeel zijn.

Uitwerken regelscenario's

Voordat de gezamenlijke aansturing een feit is, wordt de komende maanden achter de schermen gewerkt aan het uitwerken van regelscenario's en protocollen. Op het moment dat er dan een ongeval plaatsvindt waardoor wegen tijdelijk worden afgesloten, kunnen de digitale borden langs de kant van de weg snel een alternatieve route aangeven. Gestart wordt met het uitwerken van regelscenario's voor de A15 omdat daar wegwerkzaamheden gaan starten en actuele informatie over de doorstroming dan extra urgent wordt.

54 Borden


Het komende half jaar worden in Den Haag 54 borden geplaatst, waarop actuele reisinformatie wordt gegeven. Zowel bij gewone verkeerssituaties als bij wegwerkzaamheden en calamiteiten. Met name bij wegwerkzaamheden en calamiteiten is het belangrijk dat automobilisten op tijd worden omgeleid en informatie krijgen over de beste route op dat moment.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>